Przerwa na lunch nie dla wszystkich

Z powodu natłoku obowiązków, wielu osobom zdarza się zapomnieć o zjedzeniu lunchu w pracy. Jak wynika z badań Monster Worldwide prawie co trzecia osoba je podczas pracy, nie mając chwili na odpoczynek.

Przerwa na lunch nie dla wszystkich

16.02.2012 | aktual.: 17.02.2012 09:04

Z powodu natłoku obowiązków, wielu osobom zdarza się zapomnieć o zjedzeniu lunchu w pracy. Jak wynika z badań Monster Worldwide prawie co trzecia osoba je podczas pracy, nie mając chwili na odpoczynek.

Monster, wiodący światowy portal kariery i flagowa marka firmy Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW) zapytał swoich użytkowników o ich typową przerwę na lunch w pracy. 30 proc. pracowników je w trakcie wykonywania obowiązków zawodowych. Spośród tych osób, którym udaje się zrobić przerwę, w 18 proc. przypadków trwa ona tylko kwadrans. 34 proc. pracownikom udaje się wyrwać na lunch pół godziny do 45 minut. Całą godzinę wolnego ma 18 proc. osób.

Jak pokazują wyniki ankiety, w Wielkiej Brytanii pracownicy mają najmniej czasu. Prawie połowa osób nie ma czasu na lunch lub je go podczas pracy, co zdarza się 38 proc. Amerykanów i 32 proc. Kanadyjczyków. Brytyjczycy najrzadziej mogą także cieszyć się pełną godziną przerwy w pracy. Z takiego przywileju korzysta 17 proc. osób, podobnie jest w USA oraz Kanadzie.

Natomiast w Szwecji tylko co dziesiąty pracownik je podczas pracy, a prawie połowa osób może liczyć na 45 minut do godziny przerwy. Pół godziny do 45 minut na posiłek podczas pracy ma wielu Finów (49 proc.) i Holendrów (46 proc.).

Narodami, które najczęściej korzystają z godzinnego lunchu w pracy, są kochający dobrą kuchnię Francuzi (32 proc.) i Niemcy (32 proc.), według których jest to najważniejszy posiłek dnia. Wśród ceniących sobie odpoczynek Hiszpanów 23 proc. pracowników bierze sobie godzinną przerwę.

„Wiele osób rezygnuje z przerwy na posiłek, bo chce by pracodawca postrzegał ich jako pracowitych” - mówi Charles Purdy, ekspert monster.com. „Ponadto w wielu przypadkach granica między czasem prywatnym i zawodowym zaczyna się zacierać. Jednak wiele badań potwierdza, że regularne przerwy w pracy zwiększają naszą produktywność i koncentrację. Zapobiegają także zmęczeniu i wypaleniu. Jeśli chcemy zademonstrować nasze zaangażowanie, nie musimy spędzać godzin przy biurku. Warto ustalić z przełożonym realne do zrealizowania cele, które pozwolą nam wykonywać pracę na najwyższym poziomie”.

Dodatkowe Informacje:
Wyniki Globalnego Badania Monstera pochodzą z ankiety przeprowadzonej wśród użytkowników portalu kariery Monster w dniach 2-16 stycznia 2012. Jedna osoba mogła udzielić tylko jednej odpowiedzi. W ankiecie wzięły udział 10,646 osoby. Globalne Badanie Monstera jest produktem firmy Monster Worldwie, Inc. Jest to cykl ankiet internetowych kierowanych do użytkowników na różne tematy związane z karierą, gospodarką oraz sytuacją zawodową.

Źródło artykułu:monsterpolska.pl
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)