Przeterminowane jedzenie i zbyt małe porcje - tak karmią polskie szpitale

Porcja bitek zamiast 80 g ma nawet jedynie 30 g, a na dodatek posiłki przygotowywane są często z przeterminowanych produktów - tak karmią pacjentów polskie szpitale. To wyniki kontroli przeprowadzonej przez Sanepid i Inspekcję Handlową.

Obraz
Źródło zdjęć: © PAP
Agata Kołodziej

Sanepid w pierwszej połowie 2016 roku skontrolował żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Jednocześnie Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK przeprowadziła kontrolę w 99 firmach cateringowych, które dostarczają gotowe posiłki do 234 szpitali. Wyniki są zatrważające.

Kontrola Inspekcji Handlowej pokazała, że aż 61 na 99 firm cateringowych dostarczało do szpitali nieprawidłowe posiłki. Problem dotyczy aż 62 proc. zbadanych placówek. Zwykle chodziło o nieprzestrzeganie terminu przydatności do spożycia. "Zastrzeżenia dotyczą 13 firm cateringowych i 108 partii na 1083 sprawdzone partie" - wylicza UOKiK.

W związku z naruszeniem terminu przydatności ukarano 27 osób na łączna kwotę 5,7 tys. zł.

Pacjenci otrzymywali też zbyt małe porcje w porównaniu do tego, co zapisane było w jadłospisie. "Zastrzeżenia dotyczą 13 firm cateringowych i 15 partii na 155 sprawdzonych w tym zakresie. Niedowagi sięgały nawet 62 proc." - informuje UOKiK.

Przykład? Porcja bitek schabowych powinna ważyć 80 g, tymczasem zdarzało się, że w praktyce ich waga sięgała zaledwie 30 g.

Ilość to jedno, jakość co innego. A z tą też jest problem. UOKiK zbadał w swoich laboratoriach rzeczywisty skład posiłków. Co znalazł? Na przykład zbyt dużą ilość glutenu w sosie bezglutenowym. Dopuszczalna dawka dla osób chorych na celiaklię to 20 mg/kg, tymczasem w sosie ta dawka została przekroczona o 50 proc. Zastrzeżenia po wynikach badań laboratoryjnych dotyczyły 6 przedsiębiorców i 7 partii na 75 zbadanych.

„Inspektorzy Inspekcji Handlowej przyjrzeli się także umowom zawieranym przez szpitale z firmami cateringowymi. Brakowało w nich m.in.: szczegółowych zasad dostarczania posiłków (podawano jedynie godziny oraz informację, że będą przygotowywane według jadłospisów), kar umownych za nienależyte wykonanie umowy. Zdarzało się, że postanowienia umów nie były przestrzegane” - czytamy w raporcie UOKiK.

Przykład? Umowa pomiędzy pewnym szpitalem a firmą cateringową przewidywała dostarczanie warzyw i owoców do każdego posiłku, tymczasem pacjenci dostali je tylko trzy razy w ciągu 10 lat.

Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej zostały już przesłane nie tylko do kierowników szpitali, ale również do Narodowego Funduszu Zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Wydano ostrzeżenie przed syropem. Zgony dzieci w Indiach
Wydano ostrzeżenie przed syropem. Zgony dzieci w Indiach
Brytyjczycy jak Polacy w PRL. Zmiany na półkach ze słodyczami
Brytyjczycy jak Polacy w PRL. Zmiany na półkach ze słodyczami
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca