24-11-2014 08:37

RN Kompanii Węglowej odwołała Mirosława Tarasa ze stanowiska prezesa

Warszawa, 24.11.2014 (ISBnews) - Rada nadzorcza Kompanii Węglowej odwołała Mirosława Tarasa ze stanowiska prezesa zarządu, wobec nieskuteczności dotychczasowych działań zarządu w zakresie restrukturyzacji spółki, podała KW. Koordynację prac zarządu RN powierzyła Piotrowi Rykali, wiceprezesowi ds. pracy.

d1raq0u

"Rada nadzorcza stwierdziła nieskuteczność dotychczasowych działań zarządu w zakresie restrukturyzacji spółki. Nie został ograniczony poziom kosztów, generując - przy braku przesłanek do wzrostu cen - dalszy wzrost strat na działalności spółki. Działania zarządu nie tylko nie spowodowały poprawy sytuacji ekonomiczno-finansowej, ale nastąpiło pogłębienie się dramatycznej sytuacji spółki. Rada nadzorcza stwierdziła niedostateczną koordynację działań zarządu oraz brak skuteczności w zakresie prowadzonego dialogu ze stroną społeczną uniemożliwiający wprowadzanie rozwiązań restrukturyzacyjnych. W tej sytuacji rada nadzorcza poddała pod tajne głosowanie i podjęła jednogłośnie uchwałę o odwołaniu prezesa zarządu Mirosława Tarasa" - głosi komunikat.

Przed podjęciem decyzji RN dokonała pogłębionej analizy i oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej spółki. Przeanalizowała podejmowane przez zarząd działania w kierunku poprawy płynności finansowej oraz naprawy spółki.

"Rada nadzorcza stwierdziła zwiększanie się straty spółki na sprzedaży węgla w stosunku do wielkości ujętych w planie techniczno-ekonomicznym oraz niepowodzenie emisji euroobligacji jako głównego źródła finansowania planu naprawczego, co spowodowało jego zdezaktualizowanie. Rada zobowiązała zarząd do aktualizacji planu naprawczego spółki i PTE oraz podjęcie energicznych działań restrukturyzacyjnych" - czytamy także.

Rada nadzorcza dokonała wnikliwej analizy działań zarządu za okres ostatnich 6 miesięcy br. w zakresie dostosowania działalności spółki do sytuacji rynkowej, zmniejszenia strat generowanych na podstawowej działalności w wyniku rozszerzania się dystansu pomiędzy kosztami produkcji i średnią ceną sprzedaży oraz upłynniania zapasów węgla. Przeanalizowano działania zarządu w zakresie zapewnienia właściwego zarządzania kosztami oraz skuteczność podjętych przez zarząd procesów restrukturyzacyjnych w celu umożliwienia funkcjonowania spółki na rynku węgla, podano również.

Kompania Węglowa to największa firma górnicza w Europie, grupująca 15 kopalń i 5 zakładów.

?(?ISBnews)