Trwa ładowanie...

Rogale świętomarcińskie to tradycja Wielkopolski. Wypiekane są od setek lat

Rogale świętomarcińskie nieodłącznie kojarzą się z Wielkopolską. Tylko w ostatnich dniach wypiekami poczęstował swoich rywali ze Szkocji Lech Poznań, a na zgrupowanie reprezentacji przywiózł je jego piłkarz Jakub Moder. Historia rogali jest znacznie dłuższa.

Rogale świętomarcińskie to wielkopolska tradycja.Rogale świętomarcińskie to wielkopolska tradycja.Źródło: Wikimedia Commons, fot: Rzuwig CC BY-SA 3.0 Wikimedia
d91z2jo
d91z2jo

Rogale świętomarcińskie przygotowywane są z okazji dnia św. Marcina, który przypada na 11 listopada. Wypieki kojarzą się przede wszystkim z celebracją tego dnia.

Najstarsza znana współcześnie reklama rogali pochodzi z 1860 roku. Wtedy to jedna z poznańskich piekarni zareklamowała swoje wypieki w "Dzienniku Poznańskim".

Według legendy tradycja rogali świętomarcińskich narodziła się w listopadzie 1891 roku. Wtedy to proboszcz parafii św. Marcina - z okazji zbliżającego się dnia patrona - miał zaapelować do wiernych, by wzięli ze świętego przykład i zrobili coś dla wiernych.

Zobacz: Dodatek dla sprzedawców za pracę w czasie zarazy. "Solidarność" rozmawia z sieciami

Obecny na mszy cukiernik zaaranżował akcję, dzięki której najbiedniejsi otrzymywali rogale za darmo.

d91z2jo

"A po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Rączyński, natomiast tuż po II wojnie światowej przed zapomnieniem rogala uratował Zygmunt Wasiński" - czytamy na oficjalnej stronie miasta Poznań.

Współcześnie natomiast do używania nazwy "rogal świętomarciński" wymagany jest certyfikat. Wydaje go Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.

W 2008 roku nazwa "rogal świętomarciński" została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.

d91z2jo

Rogale mają swoją własną specyfikację. I tak ciasto musi być półfrancuskie na bazie margaryny, zawijane na kształt podkowy. Nadzienie wyrabiane jest z białego maku z cukrem, okruchami ciasta biszkoptowego i szeregiem innych dodatków. Wypieki certyfikowane mają nawet określoną wagę - od 150 do 250 g.

Chętni mogą odwiedzić Rogalowe Muzeum Poznania, które jest w całości przeznaczone wypiekom świętomarcińskim. Mieści się na Starym Rynku w Poznaniu.

d91z2jo

W ostatnich dniach głośno o rogalach świętomarcińskich zrobiło się za sprawą klubu piłkarskiego Lech Poznań, który rozdał wypieki swoim rywalom w Lidze Europy, czyli szkockiemu Glasgow Rangers. Na zgrupowanie reprezentacji Polski przywiózł je natomiast piłkarz "Kolejorza" Jakub Moder.

W 2017 roku Poczta Polska wypuściła specjalny znaczek z rogalem świętomarcińskim (w serii Polskie produkty regionalne). Wraz ze znaczkiem operator wypuścił okolicznościową kopertę z rogalem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d91z2jo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d91z2jo