Rosną obroty w polskiej gastronomii

W 2008 r. obroty lokali gastronomicznych w Polsce wrosły o 8 proc., wynika z opublikowanego w piątek raportu GfK Polonia.

Rosną obroty w polskiej gastronomii
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

02.03.2009 10:33

W 2008 r. liczba punktów gastronomicznych przekroczyła 61 tys., podał instytut badawczy GfK Polonia. Oznacza to wzrost liczby lokali o kilka proc. O około 8 proc. wzrosły też obroty całej gastronomii w Polsce. Obecnie z powodu spowolnienia nie należy już oczekiwać wzrostów w tym segmencie rynku. Zmiany stylu życia i coraz częstsze wyjścia Polaków do restauracji dają nadzieję, że nie będzie spadków.

"Deficyt wolego czasu, dotykający coraz większą część polskiego społeczeństwa, zmusza do adaptacji współczesnego modelu życia, w którym istotna rolę odgrywa utrzymywanie relacji towarzyskich i wspólne spędzanie czasu poza domem" - czytamy w komunikacie. Na rozwój gastronomii wpływa także wzrost liczby jednoosobowych gospodarstw domowych, ogólny rozwój gospodarczy, wzrost zamożności społeczeństwa, zwiększająca się atrakcyjność Polski jako regionu turystycznego i inwestycyjnego.

Według danych GUS za rok 2008 najwięcej lokali funkcjonuje w województwach: śląskim, wielkopolskim, mazowieckim, małopolskim i dolnośląskim. W każdym z tych województw działa ponad 6 tysięcy lokali. Według GfK Polonia korzystanie z lokali gastronomicznych deklaruje obecnie ponad połowa Polaków powyżej 15. roku życia. Wśród nich większą grupę stanowią mężczyźni, osoby do 50. roku życia, z minimum średnim wykształceniem. Wyniki badań wskazują, że przeciętny Polak najczęściej odwiedza dwa rodzaje lokali gastronomicznych - restauracje typu fast food i puby.

"Przykładowe szacunkowe roczne wydatki na gastronomię na jednego mieszkańca wynoszą ponad 900 euro we Francji, prawie 800 euro w Holandii. W Polsce w chwili obecnej szacowane są na około 100 euro" - informuje komunikat.

JS

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)