Rosyjskie kontrole w polskich przetwórniach
Od najbliższego poniedziałku rosyjskie służby weterynaryjne będą kontrolowały polskie zakłady przetwórcze.
Od najbliższego poniedziałku rosyjskie służby weterynaryjne będą kontrolowały polskie zakłady przetwórcze.
Przez Rosjan zostanie sprawdzonych 26 firm produkujących mięso i przetwory oraz 7 mleczarni - powiedziała dyrektor Polskiej Izby Mleka Agnieszka Maliszewska. Rosjanie będą sprawdzali, czy warunki produkcji w kontrolowanych polskich zakładach odpowiadają wymogom sanitarno-weterynaryjnym. Jako pierwsze zostaną sprawdzone zakłady drobiowe Drosed w Siedlcach. Jeżeli inspekcja nie wykaże uchybień, zakłady produkcyjne będą mogły otrzymać rosyjski certyfikat, który daje prawo do eksportu produktów tej firmy na rynek rosyjski. Zakończenie kontroli zaplanowane jest na 3 października.
Obecnie pozwolenie na eksport na rosyjski rynek ma 61 firm, w tym 9 zakładów produkujących mięso czerwone (wieprzowinę i wołowinę), 9 firm drobiarskich i 24 mleczarni. W pierwszym półroczu 2009 r., według wstępnych szacunków ministerstwa finansów, Polska wyeksportowała do Rosji żywność o wartości 290 mln euro, podczas gdy w analogicznym okresie 2008 r. firmy wywiozły tam produkty za 218 mln euro. Do Polski z Rosji w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2009 r. przywieziono z Rosji żywność za ok. 20,5 mln euro. W całym 2008 r. eksport produktów rolno-spożywczych do Rosji wyniósł 486 mln euro.
Handel-Net