Salmonella w jajkach. GIS pokazał zdjęcie wycofanej partii

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed zakupem jajek wyprodukowanych przez PolEggs. Publikujemy zdjęcie opakowania, by łatwiej było znaleźć na sklepowej półce jajka zakażone salmonellą.

GIS wydał ostrzeżenie przed zakupem jajek
GIS wydał ostrzeżenie przed zakupem jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vladdeep
oprac. KARN

11.09.2024 10:51

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w ostatnią środę o wykryciu pałeczek Salmonelli w partii jaj pochodzących z chowu klatkowego. Publicznie podano do wiadomości, że spożywanie produktu z konkretnego numeru partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka zakażone salmonellą

Produkcję zanieczyszczonych jaj prowadziła Spółdzielnia Producentów PolEggs zlokalizowana w Krotoszynie. Szczegółowe dane, takie jak numer partii to: 22.09.2024, data przydatności do spożycia to również 22 września, a kod kreskowy produktu został określony jako 5 987463 142650. GIS wyraźnie zaznacza, że produkty z tej serii nie nadają się do konsumpcji.

Tak wygląda opakowanie jajek, w partii których wykryto pałeczki Salmonelli.

Tak wygląda opakowanie jajek
Tak wygląda opakowanie jajek© Główny Inspektorat Sanitarny

Co robić w przypadku zatrucia?

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów zatrucia pokarmowego ściśle związanych ze spożyciem tego produktu, zalecane jest natychmiastowe skonsultowanie się z lekarzem. Informacje poświęcone symptomom zakażenia salmonellą zostały udostępnione na stronie internetowej GIS pod hasłem: "salmonellozy durowe i jelitowe".

Zaraz po wykryciu zakażenia bakterią, właściciel zakładu powiadamiającego o zanieczyszczeniu, zainicjował procedurę wycofania ze sprzedaży jaj dostarczanych przez Spółdzielnię Producentów PolEggs z Krotoszyna.

Organy nadzoru urzędowego nad żywnością zajmują się obecnie dalszymi działaniami w celu pełnego wyjaśnienia okoliczności zdarzenia.

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także