Specjały kuchni regionalnej na targach w Zakopanem

Włoskie miody, rumuńskie owcze sery, węgierska mangalica - takie specjały będą do spróbowania podczas piątych Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem. Swoje wyroby zaprezentuje 250 producentów tradycyjnej żywności z 11 państw. Targi potrwają od 10 do 17 sierpnia.

05.08.2014 14:45

"Chcemy pokazać, że nasze rodzima polska żywność, wytwarzana niejednokrotnie w ten sam sposób od setek lat, to produkty najwyższej jakości" - mówił podczas wtorkowej konferencji prasowej dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury Krzysztof Król Łęgowski. "Do prezentacji tradycyjnej żywności zaprosiliśmy też stu wytwórców żywności tradycyjnej z innych krajów: Bułgarii, Chorwacji Francji, Litwy, Portugalii, Rumunii, Słowacji, Ukrainy, Węgier i słynących z regionalnej kuchni Włoch" - dodał.

Jak zapewniają organizatorzy przedsięwzięcia, odwiedzający targi na Dolnej Równi Krupowej będą mogli spróbować specjałów kuchni regionalnej i nawiązać kontakty z producentami żywności.

Starosta tatrzański Andrzej Gąsienica-Makowski podkreślił, że pionierami wśród polskich produktów tradycyjnych chronionych prawem w unii europejskiej są oscypek i bryndza podhalańska.

Na targach będzie można spróbować m.in. włoskich makaronów i miodów, tradycyjnie przyrządzanej Na targach będzie można spróbować m.in. włoskich makaronów i miodów, tradycyjnie przyrządzanej węgierskiej mangalicy czy rumuńskich owczych serów. czy rumuńskich owczych serów.

Podczas targów odbędzie się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który zainauguruje korowód baców ulicami Zakopanego. Będzie można np. zobaczyć proces powstawania oscypka i dowiedzieć się, w jaki sposób wykorzystać ser w kuchni. Na koniec zostanie wybrany najlepszy oscypek.

Targom będą towarzyszyły seminaria o zdrowej żywności oraz występy zespołów regionalnych, nie tylko z Podhala. Podczas targów odbędą się także warsztaty i pokazy rękodzielnicze.

W ubiegłym roku zakopiańskie targi odwiedziło 50 tys. osób.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęła Polska Agencja Prasowa.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)