Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 38 kg wieprzowiny, 25 kg drobiu i 2 kg wołowiny

Statystyczny Polak zjada rocznie około 38 kilogramów wieprzowiny i około 25 kg drobiu - mówi PAP prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński. Konsumpcja wołowiny w Polsce jest niska - to jedynie około 2 kg na osobę.

Udostępniamy nagranie wideo:

https://wideo.pap.pl/videos/11953/

Pod koniec lat dziewięćdziesiątych spożycie wołowiny wynosiło ok. 17 kg na osobę rocznie, ale tylko dlatego, że wołowina była stosowana w przetwórstwie jako dodatek do kiełbas czy wędlin. Teraz wołowinę zastępuje się mięsem drobiowym. Jeżeli chodzi o spożycie kulinarne, jest ono niskie, bo wołowina jest najdroższym mięsem i jest trudniejsza w przygotowaniu - wyjaśnia Choiński.

Powołuje się on na badania, z których wynika, że obecnie spożywane mięso wieprzowe znacznie różni się od tego, jakie jedliśmy 20-30 lat temu. "Mamy najnowsze badania, są one zupełnie inne niż dla mięsa, które jedliśmy 20-30 lat temu. To mięso, które jemy dzisiaj jest zdecydowanie bardziej chude, zawiera mniej tłuszczu, sodu, ma lepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Zawiera duże ilości witaminy B12 i żelaza, które jest niezbędne dla organizmu - wyliczał Choiński.

Choiński podkreślił też, że wołowina ma niską zawartość tłuszczu i sporo żelaza. Jak mówił, 100 g mięsa czerwonego zawiera tyle przyswajalnego żelaza co 25 kg szpinaku. "Być może codzienne spożywanie mięsa nie jest wskazane, ale to odnosi się też do innych produktów. Dieta musi być zróżnicowana" - dodaje.

Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała raport, który wskazuje, że spożywanie wędlin oraz mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny) zwiększa ryzyko powstania raka jelita grubego, trzustki i prostaty. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem działająca w strukturach WHO, na liście czynników rakotwórczych umieściła wędliny obok papierosów, azbestu i spalin.

Choiński, odnosząc się do tego raportu ocenił, że dotyczy on nie tyle samego mięsa, a pewnych substancji, które mogą być używane przy jego przetwarzaniu na przykład podczas konserwowania czy wędzenia wędlin.

Związek Polskie Mięso jest organizacją reprezentującą interesy gospodarcze zrzeszonych w niej podmiotów, działających w obrębie branży mięsnej oraz współpracujących z nią w zakresie ich działalności wytwórczej, handlowej i usługowej, w szczególności wobec organów państwowych. Członkami tej organizacji są m.in takie firmy jak: Animex, Danish Crown, Duda, Olewnik, Łuków, Skiba.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Emerytury z Norwegii trafiają do Polaków. Tyle wynoszą co najmniej
Emerytury z Norwegii trafiają do Polaków. Tyle wynoszą co najmniej
Będzie dostawał 5 tys. zł przez 20 lat. Oto gdzie kupił kupon
Będzie dostawał 5 tys. zł przez 20 lat. Oto gdzie kupił kupon
Wyłączyli im ogrzewanie. Przez długi zarządcy marzną od tygodni
Wyłączyli im ogrzewanie. Przez długi zarządcy marzną od tygodni
To może być koniec segregacji śmieci. Wymyślili przełomową metodę
To może być koniec segregacji śmieci. Wymyślili przełomową metodę
Chcesz dostawać 8 tys. zł emerytury? Tyle musisz zarabiać
Chcesz dostawać 8 tys. zł emerytury? Tyle musisz zarabiać
Rolnicy rozpoczynają protesty. Zablokują drogi [MAPA UTRUDNIEŃ]
Rolnicy rozpoczynają protesty. Zablokują drogi [MAPA UTRUDNIEŃ]
Polacy rzucili się na grudniowe wyjazdy. Za noc płacą 730 zł
Polacy rzucili się na grudniowe wyjazdy. Za noc płacą 730 zł
Wystawili na sprzedaż zabytkową synagogę. Pomieści nawet 120 mieszkań
Wystawili na sprzedaż zabytkową synagogę. Pomieści nawet 120 mieszkań
Zarobili ponad 1 mld zł na wysyłce pomidorów do Polski. Skąd pochodzą?
Zarobili ponad 1 mld zł na wysyłce pomidorów do Polski. Skąd pochodzą?
Lidl uruchamia nowy format sklepu. Zakupy tylko przez kilka godzin
Lidl uruchamia nowy format sklepu. Zakupy tylko przez kilka godzin
Biedronka ma własnego Burgera Drwala. Ile kosztuje?
Biedronka ma własnego Burgera Drwala. Ile kosztuje?
Kontrolerzy jak policjanci. Rewolucyjna zmiana w Łodzi
Kontrolerzy jak policjanci. Rewolucyjna zmiana w Łodzi