Trwa ładowanie...

Stewia zatrzęsie rynkiem cukru?

Po tym jak Komisja Europejska zgodziła się na używanie stewii jako słodzika w produktach spożywczych i napojach na rynku zawrzało. Firmy zacierają ręce. Czy producenci cukru mają się czego obawiać? - pisze "Puls Biznesu".

Share
Stewia zatrzęsie rynkiem cukru?
Źródło: Jupiterimages
dmfwrxm

Zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora Polskiej Federacji Producentów Żywności stewia świetnie wpisuje się w modę na zdrową żywność i tendencję do obniżania przez firmy spożywcze kaloryczności produktów.

Stewia jest od wielu lat używana jako słodzik. Jej właściwości doceniane są na całym świecie. Ma zero kalorii i jest do 250-450 razy słodsza od cukru (sacharozy). Można ją wykorzystywać także w gotowaniu i wypiekach, a to z powodu odporności na wysoką temperaturę (do 200 stopni).

dmfwrxm

Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi. Badania wskazują również na to, iż może być stosowany swobodnie przy cukrzycy - nie podnosi poziomu cukru we krwi. Stewia nie powoduje także próchnicy zębów. Jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU). Co ważne, nie jest alergenem. Prowadzone od wielu lat testy pokazują, że nie wywołuje żadnych niepożądanych efektów u ludzi.

- Wdrożenie stewii do produkcji napojów w Polsce zajmie producentom około 5-6 miesięcy - twierdzi Dominik Doliński, członek zarządu firmy Oshee.

Pierwszymi, którzy wprowadzą produkty ze stewią na polski rynek będą z pewnością firmy zagraniczne, które stosują ją już w innych krajach. Coca-Cola ma w swojej ofercie już ponad 30 produktów z tym słodzikiem.

O swoją skórę bezpieczni są producenci cukru. Ich zdaniem stewia będzie konkurencją dla syntetycznych słodzików. Podkreślają, iż produkcja stewii jest na razie zbyt mała, aby zagrozić pozycji cukru - 350 tys. ton rocznie wobec 150 mln ton cukru na rok.

dmfwrxm

Podziel się opinią

Share
dmfwrxm
dmfwrxm