Największy błąd przy dawaniu napiwków. To jak policzek dla kelnera

Często pojawiają się dylematy dotyczące kwoty oraz formy napiwku - czy przekazywać go tylko w gotówce? Oto kilka zasad, które warto rozważyć przed podjęciem decyzji o napiwku.

Tego trzeba unikać zostawiając napiwek Tego trzeba unikać zostawiając napiwek
Źródło zdjęć: © Getty Images | ©2017 The Good Brigade All Rights Reserved
oprac.  KARN

W polskich restauracjach i kawiarniach, mimo że napiwki nie są obowiązkowe, zazwyczaj klienci zostawiają je wraz z rachunkiem. Jest to część kurtuazyjnych zwyczajów i powszechnie akceptowany sposób na wyrażenie wdzięczności za dobrą obsługę i zaangażowanie personelu. Wiele osób zastanawia się jednak, jaką kwotę należy zostawić i w jaki sposób najlepiej to zrobić - informuje kobieta.wp.pl.

Jaką kwotę zostawić?

Standardowo kwota napiwku wynosi około 10-15 proc. wartości rachunku. Przy wyjątkowo dobrej obsłudze niektórzy klienci decydują się na większe sumy. W Polsce rzadko spotykamy sytuacje, w których napiwek jest automatycznie doliczany do rachunku — jest to zazwyczaj decyzja klienta. Taka praktyka jest częściej stosowana przy obsłudze większych grup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sensacyjne odkrycie na brzegu rzeki w Małopolsce. Wędkarz trafił na kość mamuta

W innych krajach, takich jak Włochy, Francja czy Portugalia, zasady mogą być inne, a w Stanach Zjednoczonych przyjmuje się zostawianie około 20 proc, wartości rachunku.

Największy błąd jaki można zrobić

Warto unikać zostawiania drobnych monet jako napiwku, gdyż może to być odebrane jako brak szacunku. Blog krytykakulinarna.com zwraca uwagę, że nie powinniśmy zostawiać drobnych monet o wartości 48 groszy – dla kelnera jest jak policzek. Lepiej jest nie zostawiać żadnego napiwku, niż tak niską kwotę — czytamy na kobieta.wp.pl.

Najlepszy sposób na danie napiwku

Dość często napiwek to reszta po zapłaceniu rachunku. Na przykład, jeśli rachunek wynosi 72 zł, a my płacimy 80 zł, sugerujemy kelnerowi, że reszta jest napiwkiem. Najlepiej jest dawać napiwki w gotówce, aby mieć pewność, że trafią bezpośrednio do osoby nas obsługującej.

Jeśli płacimy kartą, możemy zasugerować doliczenie napiwku, ale restauracja rozdziela wtedy te kwoty między pracowników i odprowadza podatki, co może oznaczać mniejszą kwotę dla kelnera. Dlatego warto mieć przy sobie gotówkę, nawet jeśli planujemy płacić kartą.

Wybrane dla Ciebie
Próbuje sprzedać pałac. Bez skutku. Chce go tanio wynajmować
Próbuje sprzedać pałac. Bez skutku. Chce go tanio wynajmować
"Lepiej nie siać". Żyje w Anglii, oto na czym dzisiaj zarabia
"Lepiej nie siać". Żyje w Anglii, oto na czym dzisiaj zarabia
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Przebili Zakopane. Tu tu Polacy chcą spędzić długi listopadowy weekend
Przebili Zakopane. Tu tu Polacy chcą spędzić długi listopadowy weekend
Pozbyła się smrodu z kosza na śmieci. Internautka dzieli się sposobem
Pozbyła się smrodu z kosza na śmieci. Internautka dzieli się sposobem
Tych Polaków czekają podwyżki za ogrzewanie. Pokazali wyliczenia
Tych Polaków czekają podwyżki za ogrzewanie. Pokazali wyliczenia
Zamykają osiedlowe sklepy. Popularna sieć handlowa kurczy się w Polsce
Zamykają osiedlowe sklepy. Popularna sieć handlowa kurczy się w Polsce
To wkurzy przedsiębiorców. Kontrowersyjna działalność bez VAT [OPINIA]
To wkurzy przedsiębiorców. Kontrowersyjna działalność bez VAT [OPINIA]
Konflikt o blok przy oborze. Interweniuje Podlaska Izba Rolnicza
Konflikt o blok przy oborze. Interweniuje Podlaska Izba Rolnicza
Wzmożone kradzieże przed 1 listopada. "Zatrzymywane są całe busy"
Wzmożone kradzieże przed 1 listopada. "Zatrzymywane są całe busy"
Media pisały o jego pomyśle. Precyzuje, gdzie ma nastąpić poczęcie
Media pisały o jego pomyśle. Precyzuje, gdzie ma nastąpić poczęcie
Przekręt jak z filmu. Użyli stołów z RTG. Mistrz NBA w rękach FBI
Przekręt jak z filmu. Użyli stołów z RTG. Mistrz NBA w rękach FBI