Największy błąd przy dawaniu napiwków. To jak policzek dla kelnera

Często pojawiają się dylematy dotyczące kwoty oraz formy napiwku - czy przekazywać go tylko w gotówce? Oto kilka zasad, które warto rozważyć przed podjęciem decyzji o napiwku.

Tego trzeba unikać zostawiając napiwek
Tego trzeba unikać zostawiając napiwek
Źródło zdjęć: © Getty Images | ©2017 The Good Brigade All Rights Reserved
oprac. KARN

29.08.2024 08:52

W polskich restauracjach i kawiarniach, mimo że napiwki nie są obowiązkowe, zazwyczaj klienci zostawiają je wraz z rachunkiem. Jest to część kurtuazyjnych zwyczajów i powszechnie akceptowany sposób na wyrażenie wdzięczności za dobrą obsługę i zaangażowanie personelu. Wiele osób zastanawia się jednak, jaką kwotę należy zostawić i w jaki sposób najlepiej to zrobić - informuje kobieta.wp.pl.

Jaką kwotę zostawić?

Standardowo kwota napiwku wynosi około 10-15 proc. wartości rachunku. Przy wyjątkowo dobrej obsłudze niektórzy klienci decydują się na większe sumy. W Polsce rzadko spotykamy sytuacje, w których napiwek jest automatycznie doliczany do rachunku — jest to zazwyczaj decyzja klienta. Taka praktyka jest częściej stosowana przy obsłudze większych grup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W innych krajach, takich jak Włochy, Francja czy Portugalia, zasady mogą być inne, a w Stanach Zjednoczonych przyjmuje się zostawianie około 20 proc, wartości rachunku.

Największy błąd jaki można zrobić

Warto unikać zostawiania drobnych monet jako napiwku, gdyż może to być odebrane jako brak szacunku. Blog krytykakulinarna.com zwraca uwagę, że nie powinniśmy zostawiać drobnych monet o wartości 48 groszy – dla kelnera jest jak policzek. Lepiej jest nie zostawiać żadnego napiwku, niż tak niską kwotę — czytamy na kobieta.wp.pl.

Najlepszy sposób na danie napiwku

Dość często napiwek to reszta po zapłaceniu rachunku. Na przykład, jeśli rachunek wynosi 72 zł, a my płacimy 80 zł, sugerujemy kelnerowi, że reszta jest napiwkiem. Najlepiej jest dawać napiwki w gotówce, aby mieć pewność, że trafią bezpośrednio do osoby nas obsługującej.

Jeśli płacimy kartą, możemy zasugerować doliczenie napiwku, ale restauracja rozdziela wtedy te kwoty między pracowników i odprowadza podatki, co może oznaczać mniejszą kwotę dla kelnera. Dlatego warto mieć przy sobie gotówkę, nawet jeśli planujemy płacić kartą.

Źródło artykułu:WP Kobieta
wiadomościgospodarkapraca
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (715)
Zobacz także