Takich lodów jeszcze nie było. Polacy produkują je z brzydkich warzyw

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali recepturę lodów z brzydkich buraków. Przekonują, że nawet więdnące warzywa mogą być źródłem witamin.

Polscy naukowcy opracowali recepturę lodów z brzydkich buraków
Polscy naukowcy opracowali recepturę lodów z brzydkich buraków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. MAGL

20.07.2024 13:40

Uczelnia przypomniała, że w trzecią niedzielę lipca celebrowany jest Światowy Dzień Lodów. "Świętując ten dzień warto sięgnąć po nieoczywiste smaki i docenić kreatywność naukowców oraz przedsiębiorców, którzy potrafią zmienić niepozorne warzywo w wykwintny deser" – podało biuro prasowe UPP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody z brzydkich buraków mają cenne wartości

Prof. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej UPP wskazała, że istotnym problemem w przypadku buraków jest przechowywanie - zawierają dużo wody, przez co łatwo więdną, kurczą się i w końcu psują. Sporo z nich jest wyrzucanych jeszcze zanim trafią do sklepów.

W celu przeciwdziałania marnotrawstwu naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP opracowali sposób na wykorzystanie wartościowych, lecz nieestetycznych buraków. Według nich buraczane lody zachowują cenne wartości prozdrowotne.

- We współpracy z przedsiębiorcą opracowaliśmy całą procedurę pozyskiwania takich lodów. Stworzyliśmy też nową zamrażarkę płytową, w której jako mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym chłodziwo zastosowano nietoksyczną ciecz będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia pozyskiwanie lodów z całych buraków, włącznie ze skórką - wyjaśniła prof. Kobus-Cisowska.

Buraki nadają się nie tylko do barszczu. Jemy ich niewiele

Buraki kojarzą się nam przede wszystkim z barszczem i sałatkami, ale receptura poznańskich naukowców ma szansę poszerzyć "buraczane menu" o słodkie i zdrowe sorbety.

Co więcej, projekt może przynieść korzyści także lokalnym przedsiębiorcom: innowacyjna technologia przetwarzania buraków pozwala uchronić ich przed niepotrzebnymi stratami, które według szacunków mogą wynieść nawet 15 proc. całej produkcji.

W tym kontekście kluczowy jest fakt, że buraki ćwikłowe są źródłem witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Tymczasem przeciętny Polak spożywa jedynie 3 kg buraków z około 110 kg warzyw rocznie.

Ile kosztują buraki? Niewielka podwyżka

Zaledwie kilka dni temu informowaliśmy na łamach WP Finanse, że ceny buraków na rynku hurtowym w Broniszach pod Warszawą uległy niewielkim zmianom. Ich cena zależy głównie od rodzaju.

W zeszłym tygodniu buraki okrągłe na rynku w Broniszach były sprzedawane w hurcie za 0,70 zł/kg, a buraki podłużne - za 0,90 zł/kg. Aktualnie ceny buraków wzrosły, ale nie jest to duża zmiana. W poniedziałek 15 lipca ceny w Broniszach wahały się w cenie od 0,70 do 1,00 zł/kg. Zatem wzrost wynosi zaledwie 0,10 zł na kilogramie.

Wśród ofert regularnie pojawiają się także młode buraki, które producenci sprzedają w pęczkach. W dniu 15 lipca 2024 roku cena wynosi około 2,00-2,50 zł za pęczek. Podobna sytuacja dotyczy botwiny.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)