Lajkonik
Początki firmy, która produkuje znane w całym kraju paluszki, sięgają 1910 r. Wtedy w Skawinie, niedaleko Krakowa, Austriak Henryk Franck założył Fabrykę Surogatów Kawowych. Charakter zakładu zmieniał się przez lata, na początku produkowano kawę, po wojnie doszły jeszcze makarony i inne produkty spożywcze.
W 1979 r. zakład zaprzestał produkcji koncentratów spożywczych i skupił się na słonych paluszkach. Wtedy też wprowadzono na rynek kawę Inka. W 1993 r. zakłady sprywatyzowano i wykupił je niemiecki Bahlsen. Produkuje on także ciastka Krakuski, które w przekazach reklamowych odwołują się m.in. do smaków dzieciństwa Polaków.
Trzeba jednak przyznać, że prywatyzacja wyszła firmie na dobre. Fabryka została rozbudowana i unowocześniona, z czasem w ofercie pojawiły się nowe produkty.