Te warzywa zaczynają drożeć. "O tej porze roku jest to dziwna sytuacja"

Na rynku hurtowym wzrosły ceny m.in ogórków i papryki
Na rynku hurtowym wzrosły ceny m.in ogórków i papryki
Źródło zdjęć: © money.pl | Rafał Parczewski

17.09.2024 13:43

Na rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach widać juz pierwsze oznaki jesieni. Pojawiają się importowane warzywa, takie jak marchew i cebula z Zachodu. Wzrosły także ceny krajowych warzyw, m.in ogórków szklarniowych.

Jak podaje portal sadyogrody.pl, na rynku hurtowym w Broniszach pod Warszawą rosną ceny ogórków szklarniowych. - O tej porze roku jest to dziwna sytuacja - przyznaje Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego Bronisze, w rozmowie z portalem.

Na dzień 17 września ogórki szklarniowe kosztują około 7-8 zł/kg, co jest bardzo wysoką stawką jak na ten okres. Nadal drogie i poszukiwane są ogórki gruntowe. Cena dochodzi do 9 zł/kg za jasną odmianę śremski. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny papryki poszły w górę. "Jest to zimowa cena"

Ceny pomidorów szklarniowych są stabilne. Wynika to z bardzo niskich cen pomidorów gruntowych. Pomidory szklarniowe można kupić maksymalnie za 6 zł/kg, a gruntowe za około 2 zł/kg.

Do tej pory widoczny był problem z kalafiorem. Było go mało i miał kiepską jakość, ale mimo to był drogi. Ceny dochodziły do 7-9 zł za sztukę. Obecnie sytuacja się poprawiła. Kalafior jest łatwiej dostępny, a jego cena spadła do około 4 zł za sztukę.

Na rynku kapusty białej głowiastej widać niewielkie zmiany. Dotychczas kosztowała ona 3,5-4 zł za kilogram, ale teraz cena wzrosła do 5-5,5 zł. Natomiast zaczyna jej brakować. 

Papryka całe lato kosztowała około 4 zł/kg teraz skoczyła do góry. Dzisiaj moża było ją kupić w cenie nawet 8 zł/kg. Jest to zimowa cena holenderskiej papryki. Fasolka szparagowa kosztuje około 6 zł/kg. Od około 10 dni ta cena jest stabilna - przyznaje w rozmowie z portalem Maciej Kmera. 

Bakłażany są wyceniane na 6-7 zł/kg w zależności od dostępności, a cukinia sprzedawana jest w cenie od 15 do 20 zł za 5 kg, w zależności od jej jakości i wyglądu.

Krajowa marchew kosztuje około 1,2-1,3 zł/kg, a cena importowanej marchwi wynosi do 1,5 zł/kg. - Szczególnie hurtownicy, którzy kupują duże ilości i sprzedają ją przez dłuższy czas wybierają holenderską marchew. Uważają, że jest trwalsza - przyznaje ekspert rynku hurtowego Bronisze. 

- Cebula kosztuje od 21 do 27 za worek 15 kg. Takie same ceny dotyczą polskiej, jak i holenderskiej cebuli. Duże rozbieżności uzależnione są od kalibru, wyrównania, wyczyszczenia itp. - podsumowuje Maciej Kmera. 

Portal wskazuje, że tania jest pietruszka. Przez ostatnie lata kosztowała powyżej 5 zł/kg, a obecnie jej cena wynosi 3-4 zł/kg. Wzrost zasiewów, podobnie jak w przypadku cebuli i marchwi, spowodował zwiększenie podaży.

Co się dzieje na rynku ogórków?

Problem z ogórkami utrzymuje się od kilku miesięcy i nie widać zmian. Jak pisaliśmy w WP Finanse, na początku sierpnia za kilogram tego warzywa w hurcie trzeba zapłacić trzykrotnie więcej niż w poprzednich latach. Wówczas na rynku brakowało ogórków. Miało na to wpływ szereg negatywnych czynników. Wśród nich należy wymienić chociażby wysokie temperatury. Osłabienie roślin upałem to jednak dopiero początek problemów.

Portal sadyogrody.pl informował również o panujących na uprawach chorobach, w tym mączniaka rzekomego dyniowatych. Rolnicy donoszą, że większość roślin na plantacjach zżółkła, co uniemożliwia uzyskanie dobrych plonów w tym sezonie. Na początku sierpnia za najdrobniejsze ogórki trzeba było zapłacić 9 zł/kg.

Źródło artykułu:WP Finanse
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (6)
Zobacz także