Tłumy w kolejce po kebaby Podolskiego. Byłam na otwarciu lokalu słynnego piłkarza
W sobotę na gastronomicznej mapie Zabrza zadebiutował kebab Lukasa Podolskiego. Piłkarz otworzył swój pierwszy lokal w Polsce w mieście, w którym gra jego klub. Redakcja WP Finanse była na miejscu.
Lokal sieci Mangal Döner x LP10 znajduje się przy placu Wolności w Zabrzu - w miejscu, w którym przez lata działała restauracja McDonald's. W 2018 r., po 25 latach, została ona jednak zamknięta. Potem przez kilka lat miejsce świeciło pustkami. Teraz lokal przeszedł metamorfozę i ponownie ma szansę stać się popularnym punktem na mapie Zabrza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W końcu ceny, które nie straszą. Tyle kosztują polskie nowalijki
Ludzie czekali na darmowego kebaba już od 8 rano
Podolski zaplanował otwarcie lokalu na godzinę 16, ale pierwsi chętni zaczęli ustawiać się przed lokalem już o godz. 8 rano.
Przyjechaliśmy z Krakowa. Czekaliśmy od 9, później kolejka cały czas się wydłużała – relacjonowała nam para, która pokonała 100 km, aby móc zjeść u Podolskiego.
Na godzinę przed startem przed drzwiami był już długi ogonek klientów. W kolejce czekało ok. 300 osób. Piłkarz Górnika Zabrze przygotował dla pierwszych klientów niespodziankę. Pierwsze 200 osób, które w sobotnie popołudnie pojawiły się na Placu Wolności 4, zjadły za darmo.
W tłumie przeważali nastolatkowie oraz rodziny z dziećmi. Nie brakowało kibiców Górnika Zabrze – wielu z nich miało na sobie klubowe szaliki, koszulki i inne elementy garderoby podkreślające związek z drużyną, której barwy reprezentuje Lukas Podolski.
Skandowano nazwisko piłkarza, grała muzyka, a sam Podolski regularnie wychodził do fanów, rozmawiał z nimi i pozował do zdjęć.
W menu znalazły się zarówno klasyczne kompozycje mięsne, jak i propozycje wegetariańskie w cenach do 44 zł.
Opinie pierwszych klientów, z którymi rozmawialiśmy, były pozytywne. Ludzie chwalili świeże warzywa, dobrze wypieczoną bułkę i wyraziste sosy. – Bułka świeżo wypiekana, chrupiąca, warzywa też naprawdę świeże – stwierdził jeden z klientów. – Fajnie, że nie zapomnieli o osobach, które nie jedzą mięsa – ocenił kolejny.
Mięso bardzo dobre, porcja spora, można się najeść – dodał inny klient, który pochodzi z Zabrza.
Tak wygląda lokal Podolskiego
Wnętrze lokalu z kebabem zdobią logo Mangal x Lukas Podolski 10 oraz hasła ''kebab of champions''. Znajdują się tu również symbole Górnika Zabrze.
Lukas Podolski stworzył sieć Mangal Döner we współpracy z tureckimi restauratorami z Kolonii. Pierwszy lokal powstał w 2010 roku na Chlodwigplatz w tym niemieckim mieście. Oficjalna nazwa sieci – Mangal Döner x LP10 – nawiązuje do inicjałów piłkarza i jego numeru na piłkarskiej koszulce. Firma ma też filie m.in. w miejscowościach: Bonn, Düsseldorf, Bergheim, Bergisch, Gladbach, a także w Berlinie. 25 kwietnia otwarty zostały pierwszy lokal z kebabem od Podolskiego w Holandii.
Paulina Master, dziennikarka WP Finanse