To może być hit sprzedażowy. Niemiecka firma oferuje makaron z robaków

Jedzenie insektów to domena Azjatów? Niekoniecznie, wystarczy wycieczka za Odrę, by w supermarkecie kupić makron z owadów.

To może być hit sprzedażowy. Niemiecka firma oferuje makaron z robaków
Źródło zdjęć: © Facebook.com | Plumentofoods

02.03.2018 21:56

Nietypowy, jak na europejskie warunki, produkt do swojej oferty wprowadził niemiecki koncern Metro. Makaron, do produkcji którego wykorzystano mąkę z owadów, wprowadzono eksperymentalnie do oferty sklepu “Emmas Enkel” w Düsseldorfie na trzy miesiące. Po tym czasie przeprowadzona zostanie analiza zainteresowania konsumentów i zapadnie decyzja o możliwym wprowadzeniu go do oferty większej liczby sklepów.

Makaron z mielonych suszonych larw mącznika młynarka produkuje start-up Plumentofoods. Za 5,99 euro możemy posilić się 250 gramami “robaczego” tagliatelle lub szpecli. W ocenie twórcy firmy, która wytwarza makaron Daniela Mohra, makaron jest nie tylko smaczny (ma smakować nieco “orzechowo” – red.), ale i zdrowszy od klasycznego.

Produkcja i sprzedaż żywności z owadów możliwe jest dzięki unijnej agencji odpowiedzialnej za ustalanie norm, które spełnić musi pozywienie. Przyjęta w 2015 r. nowelizacja zaczeła obowiązywać z poczatkiem bieżącego roku.

O tym, że produkt może okazać się sukcesem rynkowym świadczą badania. Jeden na siedmiu Niemców w odpowiedzi na pytania sondażowni YouGov nie widział przeciwskazań do zjedzenia żywności zawierającej owady. Co więcej, dla 2 mld mieszkańców naszej planety sa one stałym elementem jadłospisu. Eksperci toczą debaty, czy jadalne insekty są odpowiedzią na powracającą falę głodu na świecie.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)