Trwa ładowanie...

Trujące wafelki i końskie burgery - zagraniczne wpadki polskiej żywności

Eksport polskiej żywności bije rekordy, ale na forum Unii Europejskiej płyną donosy na jej jakość - informuje "Puls Biznesu".

Share
Trujące wafelki i końskie burgery - zagraniczne wpadki polskiej żywności
Źródło: Jupiterimages
d2nctn8

Od wejścia polski do UE wartość eksportu polskiej żywności wzrosła czterokrotnie. Według szacunków w 2012 r. sprzedaliśmy za granicę towary spożywcze o wartości 17 mld zł. Niestety w ostatnim czasie renoma polskiego jedzenia została poważnie zagrożona.

W weekend irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney poinformował, że źródłem końskiego DNA w podejrzanych burgerach mógł być składnik importowany z Polski. Z kolei w Komisji Europejskiej interweniowało ministerstwo rolnictwa Słowacji, które poprosiło o przeanalizowanie mechanizmów kontroli polskich produktów rolniczych i spożywczych. W tym przypadku przyczyną było zanieczyszczone mleko w proszku w produktach firmy magnolia. Kontrole polskich słodyczy wszczęli Litwini, a zaniepokojenie wyraziły Czechy i Węgry - czytamy w "Pulsie Biznesu".

d2nctn8

Nowa inspekcja dopiero za dwa lata

- Nikt do dziś nie ustalił, co rzeczywiście znalazło się w użytym przez producenta mleku w proszku - mówi Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco. - Obecnie inspekcji kontroli jest dużo i - jak pokazuje ostatni przykład - nie są w stanie skutecznie kontrolować żywności - dodaje.

Według deklaracji resortu rolnictwa połączenie instytucji kontrolnych ma nastąpić w 2015 r. W ramach nowej Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii połączone zostałyby Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna.

d2nctn8

Podziel się opinią

Share
d2nctn8
d2nctn8