Truskawki już dojrzały. Oto efekt ciepłej zimy
We Włoszech już dojrzały tegoroczne truskawki. To kilka tygodni wcześniej niż zwykle. Eksperci wskazują, że mamy do czynienia z rewolucją w uprawach i takich sytuacji może być więcej.
17.02.2020 07:19
Jak podaje Polska Agencja Prasowa, pierwsze truskawki na południu Włoch dojrzały już na początku lutego. To rekord, bo zwykle zbiory zaczynają się dopiero w marcu.
Może się więc zdarzyć, że również i w Polsce truskawki pojawią się znacznie szybciej. Skoro Włosi już je mają, to będą chcieli je również eksportować. A polskie sklepy mogą je chętnie przyjąć.
Co więcej, tradycyjny letni przysmak Polaków - bób, na Półwyspie Apenińskim trafi do sprzedaży już w ciągu kilku dni, a szparagi też za tydzień pojawią się w sklepach.
Obejrzyj: Podatek handlowy? Nie łudźmy się: będzie drożej
W niektórych regionach Włoch zima jest najcieplejsza od 250 lat, więc takie rewolucje w uprawach nie powinny dziwić.
Eksperci wskazują, że to olbrzymie ryzyko. Na rynku pojawił się wręcz zalew brokułów i kalafiorów, a warzywa mają zupełnie inny wygląd oraz nie smakują tak, jak zwykle.
Problem mogą mieć również mężczyźni, którzy co roku na Dzień Kobiet wręczają przedstawicielkom płci pięknej mimozy. W tym roku bowiem te kwiaty do 8 marca mogą już przekwitnąć.
Rolnicy teraz najbardziej obawiają się przymrozków. W takiej sytuacji wiele upraw zostałoby zniszczonych, co spowodowałoby olbrzymie koszty dla rolników, ale i znaczący wzrost cen warzyw i owoców.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl