U nas biorą go za chwast. Na zachodzie płacą nawet 1000 euro za 1 kg

Wiele osób może nie zdawać sobie sprawy, że chmiel to jedno z najdroższych warzyw na świecie. Za granicą są w stanie płacić za ten przysmak zawrotne kwoty. Tymczasem w Polsce roślina często bywa mylona z chwastem.

Oto najdroższe warzywo świata
Oto najdroższe warzywo świata
Źródło zdjęć: © East News | ZOFIA BAZAK

Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) jest pnączem z rodziny konopiowatych. Znajduje szerokie zastosowanie w produkcji piwa, likierów, kosmetyków oraz leków. W Polsce można go spotkać rosnącego dziko, co sprawia, że bywa mylony z chwastami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

85 złotych za kilogram. Zawrotne ceny owoców na początku kwietnia

Płacą 1000 euro za 1 kg. Właśnie ruszył sezon

Niemcy, Francuzi czy Belgowie są gotowi zapłacić za chmiel naprawdę duże sumy. Białe pędy chmielu mogą osiągać cenę nawet około 1 tys. euro za kilogram – donosi biznes.interia.pl. Wymagania związane z uprawą chmielu przyczyniają się do tak wysokiej ceny.

Pędy chmielu przybierają formę cienkich, zielonych łodyżek. Sezon na nie już ruszył, a pierwsi zbieracze dzielą się swoimi zbiorami w mediach społecznościowych. Rośliny te dziko występują w wilgotnych lasach i ogrodach, najczęściej w pobliżu rzek.

Właściwości lecznicze chmielu

Smak chmielu przypominający szparagi lub jarmuż ceniony jest przez niektórych smakoszy. Zdarzają się również porównania do kiełków fasoli mung czy mieszanki ziół. Portal izielnik.pl informuje, że ekstrakty z szyszek chmielu używa się jako środek uspokajający, wspierający trawienie czy pomocny w walce z bezsennością. Również jego działanie antybakteryjne i rozkurczowe jest doceniane. Zgodnie z opiniami ekspertów, roślina może pomóc na:

  • zmęczenie,
  • wzdęcia,
  • problemy z układem pokarmowym,
  • bóle reumatyczne,
  • stany zapalne skóry,
  • wypadanie włosów,
  • brak apetytu,
  • rany i choroby skórne, takie jak grzybica, czyraki czy łuszczyca.

Chmiel stosowany jest także w browarnictwie do produkcji piwa, nadając mu charakterystyczny gorzki smak. Wyciągi z szyszek zawierają lupulony i ksantohumol, które mają właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz antygrzybicze.

Jak przyrządzić roślinę?

Możliwość spożycia chmielu w postaci surowej czy gotowanej, np. jako składnik sałatek, oferuje różnorodność kulinarnych zastosowań. Pędy chmielu można również przygotować w wodzie, na parze lub smażone. Francuzi, na przykład, lubią podawać białe pędy z sosem śmietanowym i jajkami w koszulkach, jak opisuje "Interia".

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)