Ubój rytualny. 10 rzeczy, które powinniście wiedzieć
Oskarżają nas o antysemityzm, grożą dyplomatyczną wojną, wzywają na dywanik naszego ambasadora. Izraelowi nie podoba się to, że polski Sejm zakazał uboju rytualnego. I na nic tłumaczenia, że przecież dla gmin żydowskich Polska robi wyjątek...
Specjalna ustawa sprzed lat zagwarantowała wspólnotom, że mogą dokonywać uboju rytualnego, jeśli mięso służy kultywowaniu tradycji religijnych.
Ale rabini i tak podnieśli larum na cały świat. Niemiecki "Der Tagesspiegel" już pisze, że zakaz to echo "antysemickich resentymentów" w Polsce. Brytyjski "The Economist" z kolei przywołuje słowa naczelnego rabina RP Michaela Schudricha, który porównał krytyczne opinie Polaków w sprawie uboju rytualnego z tym, co sądzili o koszerności naziści.
Mamy więc duży kryzys w stosunkach między krajami. Sytuację próbował naprawiać w czwartek ambasador przy Unii Marek Prawda, który rozmawiał z przewodniczącym Europejskiej Rady Żydów, rabinem Menachem Margolinem. Ale, niestety, stereotyp Polaka-antysemity został już skutecznie odświeżony.
Za tym całym zamieszaniem, kryją się pieniądze. Zakaz uderzył w firmy, które wydają certyfikaty, że dany rzeźnik dokonuje uboju rytualnego zgodnie z procedurami Halal (w przypadku Muzułmanów) i Szehita (tradycja żydowska). Teraz to już nie jest złoty interes...
1.Co to jest ubój rytualny?
Ubój rytualny to zarżnięcie zwierzęcia bez ogłuszenia. Zwierzę ma świadomość wykrwawiania się. Według poszczególnych związków wyznaniowych tylko takie mięso jest czyste.
2.Dlaczego zakazano uboju rytualnego?
To skutek wskazań Bruskeli i działań aktywistów walczących o prawa zwierząt. Część polskich polityków uważała, że zakaz uderzy w branżę mięsną, ale Sejm i tak zakazał uboju rytualnego.
3.Kto zarabiał na uboju rytualnym?
Organizacja branżowa "Polskie Mięso" twierdzi, że w 2012 roku ubój rytualny odbywał się w 80 zakładach, które nastawiały się na eksport. Mogło dochodzić też do ubojów w małych rzeźniach.
4.Czy Żydzi i Muzułmanie mogą teraz zabijać zwierzęta bez ogłuszania?
Żydzi - tak. Muzułmanie - nie. Ci pierwsi od lat mają specjalną ustawę, która im na to zezwala. Teraz oburzają się na niejasne prawa, bo od 1 stycznia wszedł całkowity zakaz uboju rytualnego.
5.Czy polski rzeźnik może dokonać uboju rytualnego w ramach wyjątku dla gminy żydowskiej?
Tak. Ale celem takiego uboju musi być wypełnienie konkretnego wymogu kultu religijnego. Mięso musi być przyrządzane na konkretne święto, a nie tylko po to, by się nim najeść
6.Czy w Polsce można handlować mięsem z uboju rytualnego?
Tak. Ustawa zakazuje zabijania zwierząt, bez ich uprzedniego ogłuszenia na terenie Polski. Można więc importować koszerne mięso i sprzedawać je w sklepach.
7. Czy przez zakaz uboju rytualnego rolnicy stracą odbiorców, a rzeźnicy pracę?
Choć zakaz obowiązuje od 1 stycznia (12 lipca próbowano go znieść) żaden z zakładów mięsnych nie zwalnia z jego powodu. Ale resort rolnictwa przekonuje, że stracą na nim tysiące rolników.
8.Co to jest klatka obrotowa?
Klatka obrotowa to urządzenie, które unieruchamia tułów zwierzęcia, a następnie unosi ofiarę, by obrócić ją o 180 stopni i wykrwawić. Krew ścieka do specjalnej wanny.
9. Kto jeszcze zakazał w Europie?
Różne restrykcje, co do uboju rytualnego wprowadziły: Finlandia, Szwajcaria, Szwecja, Łotwa, Litwa, Słowenia, Islandia, Estonia, Luksemburg, Dania, Austria, Norwegia i Holandia.
10.Gdzie eksportowano mięso z uboju rytualnego?
Głównie do Turcji (ok. 25 tys. ton). Niemniej mięso wędrowało również do innych krajów europejskich: Włoch, Niemiec, Holandii, Hiszpanii i Francji.
Dziś w Fakcie polecamy też: Koszmar! Paliwo po 6 zł, radary co 10 km!