Trwa ładowanie...
d4jh7cp

W Karpatach tylko 5-6 młodych orłów przednich może opuścić gniazda

W Karpatach tylko pięć-sześć młodych orłów przednich może za kilka tygodni opuścić swoje gniazda; rok temu było ich 10. "Przyczyną słabych tegorocznych lęgów była deszczowa pogoda w maju" - powiedział PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.

Share
d4jh7cp

Swoją prognozę ornitolog opiera na sprawdzeniu ponad połowy gniazd tych ptaków w Karpatach. "W tym roku zaobrączkowałem jedynie dwa pisklęta" - dodał przyrodnik.

Jego zdaniem, głównym powodem "kiepskich lęgów" była deszczowa pogoda w maju. "Przez ponad tydzień padały wtedy intensywne deszcze; było też chłodno. W konsekwencji w orlich gniazd z wychłodzenia padło wiele wyklutych piskląt" - wyjaśnił dr Stój.

Młode orły gniazda powinny opuścić w drugiej połowie lipca; wtedy zazwyczaj wykonają pierwsze loty.

d4jh7cp

W ubiegłym roku w Karpatach gniazda opuściło 10 orłów. Rok wcześniej było ich sześć, a w 2011 r. aż 16 ptaków. Natomiast wyjątkowo nieudane lęgi zanotowano w 2010 r., kiedy orle pary wychowały jedynie trzy pisklęta. "Wówczas sprawiła to śnieżna, mroźna i długa zima oraz długotrwałe deszcze na wiosnę" - przypomniał ornitolog.

Pod koniec marca ok. 70 proc. samic orłów przednich składa po dwa jaja, pozostałe 30 proc. po jednym; wysiadywania trwa 40 dni. Orły przednie zazwyczaj odchowują tylko jedno pisklę; jeśli wykluje się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika. Agresja pojawia się do tygodnia od wylęgu. Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa.

Orzeł przedni jest dużym ptakiem szponiastym; bardzo rzadko występuje w naszym kraju.

W Polsce żyje ich ok. 35 par, najwięcej - ponad 30 par - w Karpatach, a przede wszystkim w Górach Sanocko-Turczańskich, Bieszczadach i Beskidzie Niskim. Poza Karpatami można je spotkać, choć zdecydowanie rzadziej, na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym oraz na Mazurach.

d4jh7cp

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł - dwa metry.

Drapieżnik żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje m.in. na zające, młode sarny i lisy, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy. Czasami może też upolować kota domowego lub kurę. Nie gardzi również padliną. Jego ofiarami są również żmije i zaskrońce. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew lub na półkach skalnych.

d4jh7cp

Podziel się opinią

Share
d4jh7cp
d4jh7cp