W najbliższych dwóch kwartałach ceny zbóż zbliżone do notowanych w II kw. '10 - ARR

05.07. Warszawa (PAP) - Eksperci Agencji Rynku Rolnego przewidują, że w najbliższych dwóch kwartałach krajowe ceny zbóż będą kształtowały się na poziomie zbliżonym do notowanego w...

05.07.2010 | aktual.: 05.07.2010 11:53

05.07. Warszawa (PAP) - Eksperci Agencji Rynku Rolnego przewidują, że w najbliższych dwóch kwartałach krajowe ceny zbóż będą kształtowały się na poziomie zbliżonym do notowanego w II kwartale mimo spodziewanej słabszej produkcji zbóż.

Poniżej prognoza cen skupu (bez VAT) określona przez zespół ekspertów na posiedzeniu w dniu 23 czerwca 2010 r.

(Cena w zł)

VI 2010 IX 2010 XII 2010

pszenica ogółem 555 480-500 490-520

żyto 373 330-350 330-360

wieprzowina 4,45 4,4-4,6 3,7-4,0

wołowina 4,40 4,3-4,6 4,5-4,8

mleko 8,65 8,6-9,0 8,6-9,1 odtłuszczone w proszku (ceny zbytu z podatkiem VAT)

ZBOŻA

- Ocenia się, że zbiory zbóż (łącznie z kukurydzą, prosem i gryką) mogą ukształtować się na poziomie 26-27 mln ton, tj. o 9-13 proc. niższym niż w rekordowym 2009 r. i zbliżonym do średniej z ostatnich 5 lat (26,7 mln ton). Jednak o ostatecznym poziomie i jakości zbiorów zadecyduje pogoda w ostatniej fazie wegetacji oraz w okresie żniw.

- W drugiej połowie 2010 r., spodziewana mniejsza produkcja będzie rekompensowana bardzo dużymi zapasami ziarna. Jednak przewidywane zwiększenie krajowego zapotrzebowania na zboża może pobudzać ceny do wzrostu. W związku z tym, ceny zbóż po żniwach mogą umiarkowanie rosnąć. Hamująco na wzrost cen będą wpływały prognozowane nadwyżki zbóż na rynku unijnym i światowym.

WIEPRZOWINA

- Ocenia się, że rosnąca produkcja wieprzowiny z krajowego chowu i wciąż jeszcze duży import będą wywierały presję na spadek cen żywca wieprzowego w kraju. Jednakże prawdopodobny wysoki kurs EUR/PLN będzie sprzyjał popytowi na polską wieprzowinę na rynkach zagranicznych umożliwiając okresowy wzrost cen skupu trzody chlewnej. Krajowe ceny mogą być stymulowane wzrostem cen u pozostałych głównych producentów wieprzowiny w UE.

WOŁOWINA

- Najważniejszym partnerem Polski w handlu wołowiną pozostają kraje Unii Europejskiej. Prognozowany przez Komisję Europejską deficyt wołowiny w UE-15 może stymulować wzrost jej zakupów u pozostałych członków Wspólnoty, w tym w Polsce. Znacząco wyższe ceny wołowiny w UE prawdopodobnie będą się przyczyniały do wzrostu cen na rynku krajowym, zwłaszcza w przypadku poprawy jakości kulinarnej rodzimej oferty. Możliwości sprzedaży mogą być jednak ograniczone, w wyniku zwiększenia importu tego mięsa spoza Wspólnoty, przede wszystkim z Ameryki Południowej.

RYNEK MLEKA

- Poprawa koniunktury na światowym rynku mleka, uwarunkowana rosnącym popytem, przy mniejszej podaży mleka może stymulować dalszy wzrost cen produktów mleczarskich. (PAP)

map/ jtt/

Źródło artykułu:PAP
finansedługinflacja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)