W sezonie 11/12 produkcja cukru wzrosła o 27 proc. rdr - IERiGŻ

04.07. Warszawa (PAP) - W sezonie 2011/12 produkcja cukru białego wzrosła o 27 proc. rdr i wyniosła 1.859 tys. ton - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...

04.07.2012 | aktual.: 04.07.2012 13:38

04.07. Warszawa (PAP) - W sezonie 2011/12 produkcja cukru białego wzrosła o 27 proc. rdr i wyniosła 1.859 tys. ton - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut oczekuje, ceny tłuszczów roślinnych do końca 2012 r. będą wzrastać.

"W sezonie 2011/2012 produkcja cukru białego w Polsce wyniosła 1.859 tys. t i była o 27 proc. większa niż w sezonie poprzednim" - napisano w raporcie.

"Głównym powodem wzrostu produkcji były bardzo korzystne warunki pogodowe w okresie wegetacji buraków cukrowych i kampanii cukrowniczej, które przyczyniły się do wzrostu plonów i poprawy jakości surowca. Istotną rolę odegrały także pozytywne efekty restrukturyzacji i modernizacji podmiotów sektora" - dodano.

Instytut informuje również, że zużycie cukru w Polsce wykazuje lekką tendencję spadkową przy wyraźnych zmianach w strukturze spożycia. (PAP)

nik/ asa/

Źródło artykułu:PAP
inflacjafinansecpi
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)