Gdzie i co jeść podczas urlopu
Własne jedzenie warto mieć ze sobą tylko na czas pokonywania trasy do naszego celu. Nie bez przyczyny turystyka kulinarna to coraz popularniejsza forma podróżowania. Spędzając czas z dala od domu, często chcemy zapoznać się z lokalną kuchnią. Pamiętaj jednak, że nie doświadczysz jej w restauracji hotelowej czy lokalach w centrach miast. W miejscowościach turystycznych oferta gastronomiczna w poszczególnych restauracjach jest bardzo podobna i składa się głównie z fastfoodów. Do rachunków za posiłek często doliczane są dodatkowe usługi, których nie ma w menu. Dopytaj o nie obsługę - w niektórych restauracjach napiwek, przystawka czy samo zajęcie miejsca przy stoliku to dodatkowa opłata doliczana do kosztu posiłku. Jeśli chcesz zaoszczędzić - szukaj lokali gastronomicznych poza miastem. Nie bój się cen - lokalne potrawy są często dużo tańsze, a w smaku niekiedy znacznie lepsze.
Pamiętaj - jeśli masz wrażliwy żołądek, zabierz ze sobą odpowiednie leki, by nie płacić za drogą, zagraniczną pomoc medyczną.