WARS podnosi ceny i zaskakuje. W menu kilka nowych dań
WARS, operator wagonów restauracyjnych, podniósł ceny dań. Powodem mają być rosnące koszty surowców i logistyki. Przy okazji pojawiło się też nowe menu, w którym znajdziemy m.in. kurczaka w szynce parmeńskiej czy bowl z łososiem.
WARS zaktualizował swoje menu i podniósł ceny tuż przed sezonem wakacyjnym. "Fakt" podaje, że ostatnia podwyżka miała miejsce rok temu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapytaliśmy na Podlasiu o truskawki. " Jedz albo wyrzuć"
Podwyżka cen dań w Warsie. Herbata za 12 zł
Z nowej oferty wynika, że wzrosły ceny popularnych dań, takich jak jajecznica, która jest droższa o złotówkę (z 21 do 22 zł). Podobnie panierowany camembert, który teraz kosztuje 29 zł.
Podwyżki dotyczą także klasycznych dań obiadowych. Kotlet schabowy z ziemniakami, który wcześniej kosztował 43 zł, teraz jest o złotówkę droższy. Pasażerowie pociągów zapłacą więcej również za napoje. Cappuccino kosztuje teraz 16 zł (wcześniej 15 zł), oraz herbata - 12 zł (wcześniej 10 zł).
Edyta Płuciennik-Skalska, rzeczniczka prasowa WARS, wyjaśniła w komentarzu dla "Faktu", że podwyżki wynikają z chęci utrzymania wysokiej jakości składników i standardu serwisu, ale nie obejmują wszystkich dań - niektóre ceny pozostały bez zmian.
Dotyczy to szczególnie dań najczęściej wybieranych, w których rosnące koszty surowców, przygotowania i logistyki mają największy wpływ na finalną cenę - podkreśliła.
Nowe dania w menu
Przed nadchodzącym sezonem wakacyjnych WARS postanowił także wzbogacić swoje menu o nowe pozycje. Pojawiły się takie dania jak:
- bowl z ciecierzycą lub łososiem - 32 zł,
- kotlet mielony z buraczkami - 38 zł,
- filet z kurczaka w szynce parmeńskiej - 43 zł.
Podróżni mogą spodziewać się, że nowe menu będzie dostępne w pociągach Express Intercity i Express Intercity Premium.
To danie królowało w Warsie
Z najnowszego podsumowania WARS wynika, że w 2024 r. liczba odwiedzin wagonu restauracyjnego wzrosła o 15 proc. w porównaniu do 2023 r.
Największą popularnością cieszyły się pierogi (214 tys. zamówień). Pasażerowie chętnie zamawiali również kotlety schabowe (177 tys.), jajecznicę (169 tys.), oraz żurek (165 tys.). W Warsie podróżni wypili 1,1 mln kaw.