Warzywa drożeją na potęgę. Luksusowa pietruszka

Od zeszłego roku ceny warzyw poszły w górę o połowę. Niestety, na razie nie ma sygnałów, byśmy za kalafior płacili mniej niż 6 zł, a cena ziemniaków nie zbliżała się niebezpiecznie do 2 zł.

Warzywa drożeją na potęgę. Luksusowa pietruszka
Źródło zdjęć: © iStock.com
Martyna Kośka

22.01.2019 07:16

Jak szalone drożeją warzywa zarówno importowane, jak i krajowe. Gdy chodzi o warzywa sprowadzane z zagranicy, przyczyną wyraźnie wyższych cen jest nagły atak zimy w Hiszpanii, Grecji i Turcji. Przyczyną wysokich cen warzyw polskich jest z kolei ubiegłoroczna susza - informuje dziennik "Fakt".

W rezultacie pietruszka jest droższa od masła, a por – od chleba.

"Fakt" porównał ceny wybranych warzyw ze stycznia 2018 r. z tymi, które znajdziemy w sklepach dzisiaj. Wzrost o 50 proc. nie jest tu czymś niespotykanym. Kilogram marchwi kosztował 1 zł, teraz jest to 1,6 zł. Za ziemniaki płaciliśmy 1,29 zł, obecnie to 1,83 zł. Najbardziej zdrożała wspomniana już pietruszka – z 3,5 zł do 8 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (156)