Wołowina ma poważnego rywala. Mięso bizonów coraz popularniejsze w USA

W Stanach Zjednoczonych rośnie popularność (a także cena) mięsa bizonów - wynika z danych Departamentu Rolnictwa USA.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

W Stanach Zjednoczonych rośnie popularność, a także cena mięsa bizonów - wynika z danych Departamentu Rolnictwa USA. Populacja tych zwierząt w Ameryce Północnej - pod koniec XIX w. niemal całkowicie wytrzebiona - została odbudowana dzięki wysiłkom hodowców.

Mięso bizona - niegdyś towar niszowy - jest coraz częściej serwowane w amerykańskich restauracjach. W stałej ofercie ma je także sieć hipermarketów Kroger i specjalizujące się w organicznych produktach sklepy Whole Foods Market, a także samoobsługowe hurtownie Costco.

Rosnąca popularność mięsa bizona ma swoje źródło w jego właściwościach. Jest ono mniej kaloryczne niż wołowina (standardowy filet o wadze 6 uncji, czyli 170 g, to niecałe 200 kcal); zawiera mniej cholesterolu i o 1/3 mniej tłuszczu. Hodowle bizonów w USA i Kanadzie prowadzone są w sposób ekologiczny. Zwierzętom nie podaje się sterydów i syntetycznych hormonów. Obecnie na preriach obu krajów żyje ponad 500 tys. sztuk tych zwierząt.

Wzrost popytu na mięso bizona idzie w parze ze wzrostem cen. Według oficjalnych danych Departamentu Rolnictwa USA, w ciągu zaledwie miesiąca - od lipca br. do sierpnia br. - cena steka z antrykotu o wadze 1 funta (453 g) zwiększyła się aż o 17 proc. i wynosi obecnie 31,76 dolarów. To ponad 3 razy więcej niż wynosi cena detaliczna takiej samej porcji wołowiny bez kości. Warto zauważyć, że jeszcze w czerwcu 2014 r. 1-funtowy stek z antrykotu bizona kosztował niewiele ponad 19 dolarów.

W 2012 r. ranczerzy w USA, którzy są czołowymi dostawcami mięsa bizona na światowe rynki, mieli pod swoją opieką 162,1 tys. sztuk bizonów. Amerykanie sprowadzają również mięso bizona z Kanady: w 2014 r. skala tego importu wzrosła dwukrotnie w porównaniu z 2013.

Hodowla bizonów na amerykańskich preriach obarczona jest istotnym czynnikiem ryzyka w postaci częstych okresów suszy, a na to, by znacząco zwiększyć populację bizonów w danym stadzie, potrzeba około 5 lat. Między innymi z tego właśnie powodu podaż mięsa tych zwierząt nie zaspokaja w pełni wciąż rosnącego popytu.

Zobacz także: Polskie mięso chce zdobyć nowe rynki

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Zamykają zakłady w Niemczech. Produkcja trafi do Polski
Zamykają zakłady w Niemczech. Produkcja trafi do Polski
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali