Wolumen eksportu owoców spadł o 28%, a warzyw o 20% r/r w I półroczu
Warszawa, 05.10.2015 (ISBnews) - Eksport polskich owoców spadł o 28% r/r do 676,9 tys. ton w okresie od stycznia do czerwca 2015 r., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów. Jednocześnie odnotowano spadek eksportu świeżych warzyw o 83,3 tys. ton do 339,2 tys. ton.
05.10.2015 14:18
"W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku Polska wyeksportowała zdecydowanie mniej owoców i warzyw świeżych - efekt wprowadzonego przed rokiem i obecnie nadal kontynuowanego rosyjskiego embargo. W sumie w okresie od stycznia do końca czerwca wolumen wysyłki owoców świeżych wyniósł jedynie 676,9 tys. ton wobec 930,1 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku, a w przypadku warzyw 339,2 tys. ton wobec 422,5 tys. ton rok wcześniej. Tym samym eksport owoców zredukowany został o 28%, a warzyw o 20%" - czytamy w raporcie.
W przypadku przetworzonych owoców eksport wyniósł 465,5 tys. ton i był o 14% wyższy wobec pierwszego półrocza minionego roku, a dla przetworzonych warzyw wyniósł 422,7 tys. ton, czyli o 3% mniej.
"Porównując wielkość wysyłki do Rosji w pierwszym półroczu bieżącego roku dostawy owoców, to marginalna ilość 166 ton wobec 401,6 tys. to przed rokiem, a warzyw odpowiednio 534 tony wobec 102,3 tys. ton. Nieco lepiej wygląda wysyłka przestworów w tym kierunku - nie na wszystkie owoce i warzywa przetworzone Rosja wprowadziła całkowite ograniczenia dostaw - tym samym wysłaliśmy tam 16,2 tys. ton przetworów owocowych i 37,6 tys. ton warzywnych" - czytamy także.
W okresie styczeń-czerwiec 2015 zaimportowaliśmy 632,4 tys. ton owoców (678,9 tys. ton przed rokiem) oraz 315,0 tys. ton warzyw (371,0 tys. ton rok temu). Import przetworzonych owoców utrzymał poprzednioroczny poziom i wyniósł 180,9 tys. ton, a w przypadku przetworów warzywnych - zakupiliśmy ich o 27,0 tys. ton mniej - w sumie 150,1 tys. ton.
(ISBnews)