Wzrost popytu na żywność w '09 wyniesie ok. 1 proc. - IERiGŻ
22.12.Warszawa (PAP) - Wzrost krajowego popytu na żywność w 2009
roku może wynieść ok. 1 proc., głównie ze względu na spowolnienie
dynamiki dochodów oraz utrzymujący się wysoki...
22.12.2008 | aktual.: 02.01.2009 11:58
22.12.Warszawa (PAP) - Wzrost krajowego popytu na żywność w 2009 roku może wynieść ok. 1 proc., głównie ze względu na spowolnienie dynamiki dochodów oraz utrzymujący się wysoki poziom cen produktów żywnościowych - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"Biorąc pod uwagę spodziewane spowolnienie dynamiki wzrostu płac, zmiany w podatku dochodowym od osób fizycznych, transfery dla gospodarstw domowych oraz przewidywane zmiany sytuacji dochodowej ludności utrzymującej się ze świadczeń społecznych, prognozuje się, że w 2009 r. dynamika globalnych dochodów do dyspozycji brutto w sektorze gospodarstw domowych utrzyma się na poziomie ok. 2,5 proc., co stwarza szansę wzrostu krajowego popytu na żywność o ok. 1,0 proc." - napisano w raporcie.
W ocenie analityków spodziewane spowolnienie dynamiki wzrostu dochodów ludności, relatywnie wysoki poziom cen żywności oraz wzrost pozażywnościowych kosztów utrzymania rodzin mogą spowodować ograniczenie wolumenu spożycia w 2009 r.
"Należy się liczyć z istotnymi zmianami jego struktury pod wpływem zróżnicowanej podaży i cen na rynkach poszczególnych produktów" - podają autorzy raportu.
IERiGŻ przewiduje, że spadek produkcji mleka spowoduje redukcję spożycia artykułów mleczarskich.
Także do nowych zbiorów będzie malała konsumpcja artykułów zbożowych i ziemniaków.
Obniżenie produkcji i wzrost cen żywca wieprzowego związane z cyklicznym rozwojem pogłowia, będzie skutkować istotnym zmniejszeniem konsumpcji wieprzowiny oraz tłuszczów wieprzowych surowych i topionych, prognozują analitycy.
Dodają także, że na takim samym, jak w 2008 r. poziomie ukształtuje się konsumpcja mięsa wołowego, przy wydatnym wzroście spożycia drobiu, rekompensującym spadek spożycia mięsa wieprzowego.
Z analiz wynika także , że podobna do notowanej w 2008 r. będzie bilansowa konsumpcja warzyw oraz, że realny jest także wzrost spożycia owoców, pod warunkiem, że ich plony i zbiory nie będą niższe niż w 2008 r. (PAP)
bg/ gor/