Trwa ładowanie...

Restauracje jak linie lotnicze. Za każdą usługę trzeba płacić ekstra

Sektor gastronomii zastanawia się, jak zwiększyć swoje przychody. Nowy pomysł polega na wprowadzeniu dodatkowych opłat za drobne udogodnienia. Jedna z hiszpańskich restauracji zaczęła na przykład żądać pieniędzy za rezerwację konkretnego stolika.

Za stolik w słońcu zapłacisz ekstra. To pomysł zagranicznych lokaliZa stolik w słońcu zapłacisz ekstra. To pomysł zagranicznych lokaliŹródło: Pixabay, fot: user32212
d1egcgr
d1egcgr

Właściciele punktów gastronomicznych mają świadomość, że największe zyski osiągają w czasie tzw. wysokiego sezonu. Czyli wtedy, gdy do ich krajów przyjeżdżają turyści z całej Europy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miał zrujnować rodzinną firmę, a teraz ma 120 salonów i podbija rynek w Polsce - Marcin Ochnik

Z tego względu przedsiębiorcy starają się wykorzystać ten okres jak najlepiej. Pomysłów, jak nakłonić klientów do zostawienia w restauracji większej ilości pieniędzy, jest bez liku.

d1egcgr

Chcesz dobry stolik? Zapłać ekstra

Najbardziej kreatywny okazał się jeden z lokali w Andaluzji na południu Hiszpanii. Jego właściciel wprowadził opłaty za rezerwację najbardziej pożądanych stolików. Klientka cytowana przez serwis sevillasecreta.co powiedziała, że zarezerwowała miejsce dla dwóch osób na tarasie. Kobieta twierdzi, że choć stoliki, które były na słońcu, nie były zarezerwowane, ona i jej towarzysz zostali usadzeni w cieniu.

Gdy poprosiliśmy o zamianę, kelnerka stwierdziła, że rezerwacja tych stolików wymaga dodatkowej opłaty 10 euro - czytamy.

Właściciel restauracji tłumaczy jednak, że nie chodzi o prosty podział "w słońcu" - "w cieniu". Przedsiębiorca przyznał, że dodatkową opłatą zostały obarczone rezerwacje miejsc w pierwszym rzędzie, czyli z najlepszym widokiem.

Restauracje mnożą opłaty

Podobne przykłady można bez trudu znaleźć także w innych południowych krajach Europy. W lokalu we włoskiej Ligurii obsługa dopisuje do rachunku 2 euro, jeżeli klient poprosi o dodatkowy talerz, by podzielić się swoim posiłkiem. Restauracja tłumaczyła to faktem, że ponosi dodatkowe koszty, korzystając ze zmywarki.

d1egcgr

W restauracji w regionie Kastylia i Leon ekstra wydatek czeka natomiast konsumenta, gdy ten zażąda podania sztućców. Taka usługa kosztuje 1 euro. Lokal, wzorem włoskiego odpowiednika, każe również płacić za dodatkowe talerze.

Onet pisze, że w praktykowane są również dodatkowe opłaty za każde podejście kelnera do stolika. Jedna taka wizyta kosztuje 20 centów, co finalnie może przełożyć się na dodatkowe 1-2 euro więcej na rachunku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1egcgr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1egcgr