Trwa ładowanie...

Ikea zamierza zmniejszyć o połowę odpady żywnościowe w swoich restauracjach

Sieć Ikea, która oprócz sklepów z meblam prowadzi także jedną z największych na świecie sieci restauracji, ma za zadanie zmniejszyć o połowę marnotrawstwo żywności do połowy 2020 r.

Ikea zamierza zmniejszyć o połowę odpady żywnościowe w swoich restauracjachŹródło: Wikimedia Commons CC BY, fot: Calvin Teo
d2ly343
d2ly343

Codzienne odpady żywnościowe w każdym z blisko 400 samoobsługowych sklepów szwedzkiej firmy, ważą średnio 300 kilogramów - podała Ylva Magnusson, rzeczniczka Ikea Food Services.

W 2016 roku naciskano na restauracje sieci, by zmniejszyły marnotrawstwo żywności. Lokale Ikei w ubiegłym roku odwiedziło około 650 milionów gości i w tym czasie sieci udało się ograniczyć wyrzucanie jedzenia o 43 tys. ton - pisze Reuters.

W 84 restauracjach, w grudniu rozpoczął się specjalny program. Pracownicy liczą to, co zostało wyrzucone, o jakiej porze oraz w jktóre dni tygodnia. Takie podejście sprawiło, że udało się zmniejszyć o 79 ton odpady żywnościowe, a gotowanie posiłków zostało lepiej dopasowane do ruchu klientów.

- Na podstawie średniej ceny półmiska, wyliczonej na 5 euro, uniknęliśmy w ten sposób wrzucenia 880 tys. euro do śmieci - powiedziała Magnusson. A program, ma być wprowadzony we wszystkich sklepach.

Organizacja Narodów Zjednoczonych twierdzi, że jedna trzecia wytwarzanych produktów spożywczych nie jest zjadana, a zmarnowana żywność i odpady to straty dla gospodarek rzędu 940 mld dolarów. ONZ wezwał wszystkie państwa do zmniejszenia o połowę odpadów żywnościowych do 2030 r.

d2ly343
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ly343