W Łódzkiem jest za mało mięsa w mięsie

Aż trudno w to uwierzyć! Co piąta zbadana partia wędlin i przetworów mięsnych w sklepach regionu łódzkiego miała złą jakość. Producenci za nic mają klientów i przepisy, faszerując swoje wyroby konserwantami i skrobią.

Jakość naszych wędlin budzi wiele zastrzeżeń
Źródło zdjęć: © WP.PL

Nieprawidłowości wykryli pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Łodzi podczas kontroli.

- Ze względu na niewłaściwą jakość zakwestionowaliśmy 20 procent badanych partii - mówi Marek Jacek Michalak, łódzki wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej w Łodzi. - Okazało się, że kiełbasa żywiecka sucha i krakowska sucha, wyprodukowane przez firmę Wyrób i sprzedaż wędlin Jan Kopacz w Tomaszowie Mazowieckim, zawierają fosfor, a nie był on wykazany w składzie. Z kolei mielonka z masarni Bieniek w Piotrkowie zawierała skrobię, o czym producent nie informował.

W szynce konserwowej z ZM Viola z Lniana (woj. kujawsko-pomorskie) było zbyt mało białka. Kiełbasa żywiecka ponadto miała także niewłaściwą konsystencję, nie była wystarczająco krucha.

Tymczasem Jadwiga Kopacz, żona właściciela firmy z Tomaszowa, tłumaczy, że fosfor nie został wyszczególniony w składzie, gdyż był zawarty w przyprawie.

- Nie wiedzieliśmy, że trzeba to wykazywać - zapewnia Jadwiga Kopacz. - Natomiast partia kiełbasy żywieckiej nie była wystarczająco dosuszona.

W masarni Bieniek także doszło do nieporozumienia - przekonuje Lech Bieniek, brat właściciela. - Wcześniej zamówiliśmy naklejki na opakowania, a później zmieniliśmy skład. Zostało to już poprawione. Stosowanie skrobi nie jest zabronione.

Ale zdaniem dr Agnieszki Jarosz, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia, skrobia jest traktowana jako wypełniacz i zastępuje mięso.

- Jeśli badania wykazały niedobór białka, to także świadczy o tym, że jest za mało mięsa w mięsie, czyli ma ono gorszą jakość - tłumaczy dr Jarosz. - Groźny jest natomiast nadmiar fosforu, to substancja konserwująca, a jej nadmiar wypłukuje wapń z organizmu. W skrajnych sytuacjach grozi to nawet osteoporozą.

Informacja o wyrobach z Tomaszowa i Piotrkowa została przekazana do Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Maksymalna kara w takiej sytuacji wynosi 10 procent ubiegłorocznego przychodu firmy.

Przeczytaj więcej w serwisie NaszeMiasto.pl

Wybrane dla Ciebie
Niemcy mają problem z elektrycznymi samochodami. Wysokie koszty
Niemcy mają problem z elektrycznymi samochodami. Wysokie koszty
Problemy z wodą w woj. śląskim. Mieszkańcy narzekają na kolor i smród
Problemy z wodą w woj. śląskim. Mieszkańcy narzekają na kolor i smród
Larwy w popularnym ryżu. Mamy komentarz producenta
Larwy w popularnym ryżu. Mamy komentarz producenta
Policja ostrzega przed oszustwem. Zagrożonych nawet 16 mln Polaków
Policja ostrzega przed oszustwem. Zagrożonych nawet 16 mln Polaków
Mają zapłacić spółdzielni po ok. 6 tys. zł. Czują się oszukani
Mają zapłacić spółdzielni po ok. 6 tys. zł. Czują się oszukani
Złe wieści dla fanów Nutelli. Szykują się duże podwyżki
Złe wieści dla fanów Nutelli. Szykują się duże podwyżki
Polacy znaleźli sposób na dentystów. Oszczędzają tak tysiące złotych
Polacy znaleźli sposób na dentystów. Oszczędzają tak tysiące złotych
Kupił paczki niespodzianki w galerii handlowej. Oto co było w środku
Kupił paczki niespodzianki w galerii handlowej. Oto co było w środku
Hit z PRL-u wraca do łask. Ceny koszyczków zaskakują
Hit z PRL-u wraca do łask. Ceny koszyczków zaskakują
Miały być zdrowe. Znaleźli metale ciężkie w warzywach z ogródków
Miały być zdrowe. Znaleźli metale ciężkie w warzywach z ogródków
Nie więcej niż 48 tys. zł miesięcznie? Lekarz zabrał głos
Nie więcej niż 48 tys. zł miesięcznie? Lekarz zabrał głos
Nowy trend pochówków w Polsce. Ta usługa kosztuje niecałe 500 zł
Nowy trend pochówków w Polsce. Ta usługa kosztuje niecałe 500 zł