Co czwarte piwo jest trefne!

Za cierpkie, za gorzkie, mętne, z osadem zbierającym się na
dnie... Co się dzieje z polskim piwem?! Po skargach konsumentów
za badanie złocistego trunku wzięła się Inspekcja Jakości
Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wyniki kontroli są
porażające - trefne jest co czwarte piwo!

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Inspektorzy pod lupę wzięli najbardziej popularne wytwarzane w Polsce piwa. Te ogólnokrajowe i te z lokalnych browarów. – Przeprowadziliśmy kontrolę w 27 zakładach produkujących piwo w Polsce – mówi Stanisław Kowalczyk, dyrektor Inspekcji Rolno- Spożywczej. – Kontrolowaliśmy cechy organoleptyczne, parametry fizykochemiczne i prawidłowość znakowania.

Inspektorzy w chmielowym trunku wykryli szereg nieprawidłowości. Browary nie stosowały się ani do swoich receptur, ani do polskich norm. Wszystko z oszczędności.

Inspektorzy ujawnili m.in., że w piwie jest mniej alkoholu, niż deklarował producent. Piwo miało złą barwę, kwasowość i w ogóle się nie pieniło.

– Zmiana składu piwa przez niedodanie odpowiedniej ilości słodu powoduje, że w produkcie będzie mniej alkoholu i napój też zmieni smak – wyjaśnia nam technolog z jednego z browarów na południu Polski. – Drogim składnikiem jest chmiel, który daje goryczkę, ale zamiast niego można dodać po wrzuceniu sproszkowanej żółci bydlęcej, która też nadaje żółty kolor. Po kontrolach na browary posypały się pieniężne kary. Inspektorzy już zapowiadają kolejne kontrole. Na pierwszy ogień pójdą te browary, gdzie było najwięcej uchybień.

25% badanych piw obecnych na Polskim rynku ma:
* Za mało słodu – jego zawartość wpływa na treściwość piwa. Określa, czy jest ono „lekkie” czy „ciężkie” oraz wpływa na aromat i smak. Zła zawartość słodu świadczy o błędach popełnianych podczas procesu technologicznego lub oszczędnościach.
* Za mało alkoholu – Browary oszczędzając w czasach kryzysu szukają oszczędności. Wobec tego zmieniają receptury i zamieniają w nich składniki. W fazie fermentacji dodają mniej słodu jęczmiennego, który jest najdroższym składnikiem, a zamiast niego jest dodawany cukier. To sprawia, że alkoholu jest mniej.
* Złe etykiety – producenci zafałszowują skład piwa, piszą też, że jest ono świeże niepasteryzowane, a w rzeczywistości jest to zwyczajne piwo pasteryzowane. Na etykiecie powinny widnieć: nazwa producenta, skład, ilość ekstraktu, zawartość alkoholu oraz data przydatności do spożycia

Wybrane dla Ciebie

Sprzedaż energetyków. Jest zmiana. Będą wysokie grzywny
Sprzedaż energetyków. Jest zmiana. Będą wysokie grzywny
Eksmisja najstarszej kawiarni w Rzymie. Czynsz miał sięgnąć 180 tys.
Eksmisja najstarszej kawiarni w Rzymie. Czynsz miał sięgnąć 180 tys.
Ogrzewanie domu za 4,5 tys. zł rocznie. Oto lider oszczędności
Ogrzewanie domu za 4,5 tys. zł rocznie. Oto lider oszczędności
To koniec kultowego bistro w Warszawie. Działało 15 lat
To koniec kultowego bistro w Warszawie. Działało 15 lat
Wygrał 120 mln euro w Eurojackpot. Nagrodę odebrał po 2 tygodniach
Wygrał 120 mln euro w Eurojackpot. Nagrodę odebrał po 2 tygodniach
Rywal KFC zadebiutuje w kolejnym mieście. To 11 nowy lokal w tym roku
Rywal KFC zadebiutuje w kolejnym mieście. To 11 nowy lokal w tym roku
Zakaz dla chińskiej dostawy. Smak i zapach "nietypowe dla miodu"
Zakaz dla chińskiej dostawy. Smak i zapach "nietypowe dla miodu"
Sąsiedzi mają dość ośrodka dla lekarzy. "Hałas jak na lotnisku"
Sąsiedzi mają dość ośrodka dla lekarzy. "Hałas jak na lotnisku"
Brakuje ludzi do zbierania jabłek. "Po kilku dniach rezygnują"
Brakuje ludzi do zbierania jabłek. "Po kilku dniach rezygnują"
Sądny dzień dla cen czekolady. To wydarzy się 14 października
Sądny dzień dla cen czekolady. To wydarzy się 14 października
Kłopoty amerykańskiej marki. Inwestor uratuje sklepy w Polsce?
Kłopoty amerykańskiej marki. Inwestor uratuje sklepy w Polsce?
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już obowiązują
Tańsze sanatorium. Nowe stawki już obowiązują