Trwa ładowanie...

KFC. Poprawia się sytuacja kurczaków w hodowlach, ale wciąż nie jest dobra

Są postępy w kwestii dobrostanu kurczaków w hodowlach prowadzonych przez dostawców KFC w Wielkiej Brytanii i Irlandii - wynika z raportu "Annual Progress on Chicken Welfare". Jednak ich sytuacji wciąż nie można określić jako "dobrą".

KFC. Poprawia się sytuacja kurczaków w hodowlach, ale wciąż nie jest dobraŹródło: Unsplash.com
d2745i7
d2745i7

Do raportu o dobrostanie kurczaków w hodowlach dotarł portal Wiadomości Handlowe, który podaje, że wszystkie kurczaki pochodzące od dostawców KFC na Wyspach są z ras szybko rosnących. W miesiąc osiągają one wagę 1,8 kg i idą na rzeź.

Organizacja Compassion in World Farming, na którą powołuje się portal wiadomoscihandlowe.pl, zwierzęta zostały poddane "intensywnej selekcji genetycznej". Miało to na celu osiągnięcie szybkiego wzrostu oraz "wydajności w kierunku mięsa z piersi".

Odbija się to jednak na zdrowiu kurczaków, które są mało aktywne. Zmagają się również w ciągu krótkiego życia z szeregiem zaburzeń: od związanych z lokomocją, po metaboliczne i fizjologiczne. Muszą się również mierzyć z chorobami typu zapalenie skóry stóp, czy oparzenia stawu skokowego.

Zobacz też: Ceny żywności. 20 proc. droższe mięso? "To dopiero początek"

Spora część kurczaków nie dożywa nawet terminu, w którym ma pójść pod nóż. To efekt zaprzestania profilaktyki antybiotykowej, co miało miejsce w latach 2015-17. W 2019 roku śmiertelność zwierząt w hodowlach wynosiła średnio 3,98 proc.

d2745i7

Jak podają Wiadomości Handlowe, na wielu fermach rośnie zużycie antybiotyków. W 2015 roku zużycie wynosiło średnio blisko 34 mg 1 kg wyprodukowanego mięsa. W następnych latach spadało nawet do poziomu 17 mg/kg. W 2019 roku wzrosło do poziomu 21,3 mg/kg.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2745i7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2745i7