Trwa ładowanie...

Na święta gotujemy za dużo. W koszu lądują pieczywo i sałatka jarzynowa

Ponad połowa Polaków przygotowuje na święta wielkanocne za dużo jedzenia, które potem trafia na śmietnik - wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Public. Sałatka jarzynowa i pieczywo - to produkty, które najczęściej lądują w koszu.

54 proc. Polaków przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to potrzebne na dwa dni świąt wielkanocnych 54 proc. Polaków przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to potrzebne na dwa dni świąt wielkanocnych Źródło: East News, fot: Karol Porwich
d2g3vji
d2g3vji

Kantar Public na zlecenie Too Good To Go postanowił zapytać Polaków o ich praktyki dotyczące wyrzucania nadmiaru jedzenia, szczególnie w okresie świątecznym.

Jak wynika z badania 54 proc. Polaków przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to potrzebne na dwa dni świąt wielkanocnych. Mniejszy odsetek (41 proc.) przyrządza potrawy wyłącznie na dni świąteczne.

Marnowanie żywności na wielką skalę

Zwrócono uwagę, że większa ilość jedzenia na święta powoduje, że jej część może się zmarnować i trafi do kosza na śmieci. 38 proc. Polaków potwierdziło, że zdarzyło się im wyrzucić jedzenie przygotowane na Święta Wielkanocne. Inne zachowanie zadeklarowało z kolei 63 proc. respondentów.

Dalsza część tekstu pod materiałem wideo

Inflacja poszybuje w górę. "Najgorsze dopiero przed nami"

Badanie wykazało ponadto, że najczęściej wyrzucanymi potrawami są sałatka jarzynowa (62 proc.) oraz pieczywo (39 proc.).

d2g3vji

Kantar Public dodał, że badanie wykazało, że w tym roku większość z Polaków ma zamiar zwracać większą uwagę na kwestię marnowania żywności podczas najbliższych świąt wielkanocnych (64 proc.) niż to było w przeszłości. Przeciwne stanowisko posiada 6 proc. badanych, natomiast 31 proc. jest przekonanych, iż nic w tej kwestii nie ulegnie zmianie.

Sondaż pokazał, że większa troska związana z marnotrawieniem żywności wynika przede wszystkim z rosnących cen artykułów spożywczych. Taką odpowiedź wskazało 66 proc. badanych. 44 proc. z nich uważa z kolei, że obecnie ma większą wiedzę o tym, jak unikać marnowania żywności. Ponad jedna czwarta (26 proc.) ankietowanych ma zwracać większą uwagę na marnotrawstwo żywności z powodu złego wpływu produkcji żywności na środowisko naturalne.

Badanie zostało przeprowadzone w dniach 1-14 marca na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie tysiąca dorosłych Polaków.

Rekordowo droga żywność

Inwazja na Ukrainę spowodowała gwałtowny wzrost cen żywności na światowych rynkach. Mamy nowe rekordy wszechczasów dla olejów roślinnych, zbóż i mięsa. Indeks cen w marcu znalazł się na nigdy dotąd jeszcze nienotowanym poziomie - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

d2g3vji

Jak wskazują dane Food and Agriculture Organization of the United Nations z każdym kolejnym tygodniem wojny sytuacja na światowych rynkach żywności się komplikuje. Cen rosą w zawrotnym tempie.

Jeszcze w lutym indeks cen żywności był na poziomie 141,4 pkt., podczas gdy w marcu wzrósł do 159,3 pkt. Dla porównania w marcu 2021 roku był na poziomie 119,2 pkt. Obecny indeks cen żywności na świecie jest na poziomie najwyższym w historii.

d2g3vji

Wskaźnik cen żywności wyniósł 159,3 punktu, co oznacza wzrost o 17,9 punktu (12,6 procent) wobec i jest na nowym najwyższym poziomie od momentu jego powstania w 1990 r. - wyczytamy w komunikacie FAO.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2g3vji
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g3vji