Trwa ładowanie...

Zdjęcia szpitalnego jedzenia w sieci. PiS zdradza szczegóły nowego programu

"Dobry posiłek" w szpitalu to jedna z wyborczych obietnic PiS. Ministerstwo Zdrowia opublikowało szczegóły, które mają się zmienić w diecie pacjentów. Ma być więcej pieniędzy, ale też nowe obowiązki dla szpitali.

PiS po raz kolejny zwraca uwagę na jakość posiłków w szpitalachPiS po raz kolejny zwraca uwagę na jakość posiłków w szpitalachŹródło: East News, fot: MARCIN GADOMSKI
d2oruo6
d2oruo6

5 września zaprezentowany został kolejny punkt programu wyborczego Prawa i Sprawiedliwości, który zakłada poprawę jakości posiłków dla pacjentów w szpitalach. Minister zdrowia Katarzyna Sójka przedstawiła założenia "Dobrego posiłku", według którego pacjenci dostaną nie tylko lepsze jedzenie, ale także będą mogli skorzystać z porady dietetyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurs złotego szaleje. Padły mocne słowa. "Zlekceważył sprawę"

Sójka podkreśliła, że szpitale otrzymają na ten cen dodatkowe środki, a kontrolą jakości szpitalnych posiłków zajmie się Narodowy Fundusz Zdrowia, przeprowadzając wśród pacjentów specjalne ankiety. Tymczasem zostały przekazane pierwsze konkrety dotyczące "Dobrego Posiłku".

d2oruo6

25 zł dopłaty do posiłku i dietetyk

Projekt rozporządzenia przewiduje, że posiłki przeznaczone w szpitalu będą przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez dietetyka (na co najmniej 7 dni). Jadłospis ma zawierać informacje o: rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, soli) w 100 g i porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.

Zgodnie z projektem szpital dodatkowo codziennie będzie publikował na swojej stronie internetowej zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia.

W uzasadnieniu projektu podkreślono, że diety stosowane w żywieniu pacjentów w szpitalach powinny pokrywać ich zapotrzebowanie na energię i wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, a jednocześnie wspomagać leczenie i rekonwalescencję. Żywienie osób chorych w szpitalach nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od żywienia osób zdrowych, a stanowić jedynie modyfikację prawidłowego żywienia.

d2oruo6

Może ono obejmować np. zmiany konsystencji potraw, ich wartości energetycznej, sposobu przygotowania, zawartości w diecie niektórych składników odżywczych lub eliminację produktów i składników spożywczych powodujących alergię u pacjenta.

Podmiotem zobowiązanym do wdrożenia, finansowania, monitorowania i ewaluacji programu pilotażowego będzie Narodowy Fundusz Zdrowia. Rozliczenie programu pilotażowego odbywać się będzie według stawki w wysokości 25 zł za osobę na dzień pobytu pacjent na oddziale. Resort zdrowia podkreśla, że będzie to dodatkowe 25 zł przeznaczone przez szpitale na wyżywienie pacjenta.

PiS zapowiadał poprawę posiłków w szpitalu już w 2022 r.

Nie jest to jednak pierwszy raz, kiedy rząd Zjednoczonej Prawicy zapowiada polepszenie jakości szpitalnych posiłków. Wiosną 2022 roku ówczesny minister zdrowia Adam Niedzielski roku przygotował projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

d2oruo6

"W ramach regulacji zaproponowano piętnaście zróżnicowanych diet, a nawet ich warianty. Tyle tylko, że to rządzący zastopowali nad nim prace w maju tego roku, rzekomo ze względu na konieczność 'uwzględnienia zmian'. Jakich? O tym resort nie poinformował" - czytamy w tekście WP.

Przyjrzeliśmy się projektowi ustawy z 2022 roku. Mogliśmy w niej znaleźć wytyczne, że przede wszystkim "posiłki powinny być podawane 3-5 razy dziennie zgodnie z zaleceniami lekarza i/lub dietetyka". Oprócz tego dieta powinna być różnorodna pod względem smaku, kolorystyki, konsystencji i strawności potraw oraz obróbki termiczne.

d2oruo6

W rekomendacjach z 2022 roku możemy przeczytać, że wśród mięs powinny królować te z małą zawartością tłuszczu m.in. cielęcina, jagnięcina, królik, a także drób bez skóry i chuda wołowina. Wędliny natomiast miały być niemielone oraz chude. Świeże warzywa i owoce, według projektu, miały być podawane w ilości 400 g dziennie.

Dieta podstawowa miała zawierać także określoną ilość nasion i orzechów. Jakie Ministerstwo Zdrowia rekomendowało w 2022 roku? Otóż pacjent powinien spożywać orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, pistacje, orzechy nerkowca, migdały, pestki słonecznika, dyni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2oruo6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oruo6