Tyski Browar - 1629 r.
Zarówno piwo Tyskie, jak i sam browar prezentują zadziwiającą jak na polskie warunki ciągłość funkcjonowania. Ze względu na zawirowania dziejów, konfiskaty, wojny i gwałtowne zmiany ustrojów rzadko któremu zakładowi udało się ani na moment nie przerywać produkcji.
Browar Tyski założył ród Promniców w 1629 roku i jako cech piwowarów prowadził go aż do 1861. Wówczas fabrykę o już ugruntowanej pozycji przejął książę pszczyński Jan Henryk XI Hochberg. To on uczynił z browaru jeden z największych takich zakładów w Europie.
Nawet wojna nie przeszkodziła w produkcji. Niemcy zamawiali tutaj piwo dla swojej armii. Po wojnie zarząd zgodnie z założeniami nowego ustroju przejęli dotychczasowi pracownicy.
Piwo Tyskie jest dziś najchętniej kupowaną marką piwa w Polsce. Według badania AC Nielsen 16 proc. pijących piwo wybiera właśnie je. Jest to także najbardziej rozpoznawalną marką piwa poza granicami kraju. Tyski Browar także trafił na listę Tokyo Shoko Research.