Trwa ładowanie...
d1q03mi
27-10-2014 18:35

191 projektów zrealizowanych w ramach programu "mój rynek"

W ramach programu "mój rynek" wybudowano lub zmodernizowano 191 lokalnych targowisk, a w sumie złożono 330 wniosków o dotacje na takie inwestycje - poinformował podczas poniedziałkowej konferencji prasowej minister rolnictwa Marek Sawicki.

d1q03mi
d1q03mi

Minister przypomniał, że targowisko mogło powstać pod warunkiem, że 50 proc. sprzedawanych na nim produktów pochodzić będzie od lokalnych rolników i ma być przez nich sprzedawana. Na ten cel przeznaczono 54 mln euro z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Do tej pory wykorzystana została połowa puli środków.

Propozycja budowy targowisk skierowana była do samorządów w miastach liczących do 50 tys. mieszkańców. Na budowę lub modernizację targowiska samorząd mógł dostać do 1 mln zł, co oznaczało, że ze środków unijnych można było dofinansować do 75 proc. kosztów inwestycji. Program został uruchomiony 1 lipca 2011 r.

Jak zaznaczył szef resortu rolnictwa program ten miał dać szansę rolnikom na uzyskiwanie dodatkowych dochodów, a jednocześnie wyjść naprzeciw oczekiwaniom konsumentów i umożliwić mieszkańcom miast zakupy świeżych, wysokiej jakości produktów, prosto z gospodarstwa.

Sawicki dodał, że trwają prace nad przepisami rozszerzającymi wachlarz produktów, które mogą być wytwarzane w gospodarstwie i zbywane w ramach sprzedaży bezpośredniej. Chodzi o to, by można było przerabiać więcej owoców i warzyw oraz produktów mlecznych. Na razie nie będzie można sprzedawać własnych produktów mięsnych z wieprzowiny - jest to przedmiotem negocjacji z Komisję Europejską.

d1q03mi

Zdaniem ministra, rolnicy nie powinni płacić podatków od wytwarzanych i sprzedawanych produktów pod warunkiem, że pochodzą one z ich własnych upraw i są przygotowane przez osoby mieszkające w gospodarstwie. Zaznaczył, że poglądu na ten temat nie podziela wprawdzie minister finansów, ale jest gotowy do rozmów na ten temat.

Sawicki zaproponował konkurs na wybór na najlepszego produktu lokalnego sprzedawanego w ramach programu "mój rynek". Byłby on wieloetapowy - najpierw wybór najlepszego produktu na konkretnym targowisku, a później w województwach. Ostatecznie najlepsze produkty zostałyby wyłonione i zaprezentowane podczas dorocznego pikniku "poznaj dobrą żywność", który odbywa się w czerwcu. Konkurs ma być rozpoczęty jeszcze jesienią.

Minister powiedział, że w nowym PROW na lata 2015-2020 chce wesprzeć przetwórstwo rolne w gospodarstwach nastawionych na konsumenta lokalnego. Sprzedawać przetwory wytwarzane w gospodarstwie mogłyby grupy producentów posiadające wspólny sklep. Kolejnym krokiem byłaby sprzedaż produktów przez internet zorganizowanej grupie konsumentów. Dalszy etap - to sprzedaż w gospodarstwie rolnym, prosto z krzaka, gdzie konsument mógłby osobiście zobaczyć, jak wytwarzana jest żywność, którą nabywa.

"Chcę doprowadzić do zbudowania więzi między konsumentem i producentem żywności, ale nie chcę, żeby to była iluzja, że jest to sposób na uzdrowienie polskiego rolnictwa i pokonanie kryzysu. Jest to oferta dla kolejnego segmentu polskiego rolnictwa, który może się rozwijać stabilnie i bardziej niezależnie od występujących kryzysów" - powiedział minister.

Konferencja była podsumowaniem akcji promującej owoce i warzywa oraz zdrowy sposób odżywiania się, zorganizowanej przez Stowarzyszenie Polskich Mediów. Impreza odbyła się 3-5 październik na terenie warszawskiej dzielnicy Ursynów.

d1q03mi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1q03mi