ARR: Eksport cukru wzrósł o 2,5% wolumenowo i o 19% wartościowo w X‑I
Warszawa, 14.04.2017 (ISBnews) - Eksport cukru wzrósł wolumenowo o 2,5% r/r do 147 tys. ton, a wartościowo o 19% do 74 mln euro w okresie październik 2016 r. - styczeń 2017 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie zwiększył się do 43 tys. ton cukru o wartości 25 mln euro.
14.04.2017 | aktual.: 14.04.2017 09:53
"Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, od początku roku gospodarczego 2016/2017 (tj. od października 2016 r. do stycznia 2017 r.) eksport cukru ukształtował się na poziomie 147 tys. ton i był o 2,5% większy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Wartość eksportu wzrosła o 19%, do 74 mln euro" - czytamy w raporcie.
Głównymi kierunkami eksportu cukru były Niemcy (38 tys. ton), Włochy (18 tys. ton), Belgia (13 tys. ton), Izrael (11 tys. ton), Litwa (9 tys. ton) oraz Mołdawia (7 tys. ton).
"W okresie pierwszych czterech miesięcy roku gospodarczego 2016/2017 import cukru, w porównaniu z analogicznym okresem roku 2015/2016, wzrósł blisko dwukrotnie. W okresie od października 2016 r. do stycznia 2017 r. do Polski zaimportowano 43 tys. ton cukru (o wartości 25 mln euro) wobec 22 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Cukier importowano do Polski przede wszystkim z Litwy (19 tys. ton), Niemiec (9 tys. ton), Czech (5 tys. ton) oraz z Ukrainy (3 tys. ton)" - czytamy dalej.
Saldo obrotów w handlu zagranicznym było dodatnie i wyniosło 104 tys. ton oraz 49 mln euro wobec 121 tys. ton i 50 mln euro, podsumowano w raporcie.
(ISBnews)