ARR: Eksport wieprzowiny wzrósł wolumenowo o 5% r/r, wołowiny o 2% w I kw. 2016
Warszawa, 23.05.2016 (ISBnews) - Polski eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wzrósł o 5% r/r do 104 tys. ton w I kw. 2016 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie wstępnych danych Ministerstwa Finansów. W tym samym czasie eksport wołowiny wzrósł o 2% do 84 tys. ton, a drobiu - o 13% do 221 tys. ton
23.05.2016 | aktual.: 23.05.2016 09:23
"W pierwszym kwartale 2016 r. polski eksport mięsa wieprzowego (towarów o kodzie CN 0203) wyniósł 104 tys. ton (w masie produktu), o 5% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Do Polski sprowadzono 170 tys. ton mięsa wieprzowego, o 3% więcej niż rok wcześniej. Deficyt Polski w handlu zagranicznym mięsem wieprzowym w okresie pierwszych trzech miesięcy 2016 r. ukształtował się na poziomie 66 tys. ton wobec 65 tys. ton przed rokiem" - czytamy w raporcie.
Z Polski w I kwartale 2016 r. wywieziono (w masie produktu) 84 tys. ton mięsa wołowego i cielęcego, o 2% więcej niż w analogicznym okresie 2015 r. Import mięsa wołowego i cielęcego do Polski (w masie produktu) w okresie styczeń - marzec 2016 r. wyniósł 6 tys. ton i był o 18% większy niż rok wcześniej. Dodatnie saldo Polski w handlu mięsem wołowym i cielęcym ukształtowało się na poziomie 78 tys. ton wobec 77 tys. ton przed rokiem, podano również.
Natomiast w na rynku drobiu z Polski w I kwartale 2016 r. wyeksportowano (w masie produktu) 221 tys. ton mięsa, o 13% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Import mięsa drobiowego (w masie produktu) wyniósł 8 tys. ton i był o 8% mniejszy niż w analogicznym okresie 2015 r. Dodatni bilans Polski w handlu zagranicznym mięsem drobiowym w okresie pierwszych trzech miesięcy 2016 r. osiągnął poziom 213 tys. ton, o 14% wyższy od notowanego przed rokiem.
(ISBnews)
(ISBnews)