ARR oczekuje wzrostu r/r eksportu wieprzowiny do ok. 640 tys. ton w 2015 r.

Warszawa, 20.10.2015 (ISBnews) - Eksport wieprzowiny może w całym 2015 r. wzrosnąć do ok. 640 tys. ton z 625 tys. ton w ub.r., zaś import powinien ukształtować się na poziomie zbliżonym do odnotowanego w 2014 r., wynika z szacunków Agencji Rynku Rolnego (ARR).

20.10.2015 14:17

"Ocenia się, że w całym 2015 r. polski eksport może wynieść około 640 tys. ton wobec 625 tys. ton w 2014 r. Import może być zbliżony do notowanego w 2014 r. i wynieść około 820 tys. ton." - czytamy w raporcie kwartalnym Agencji.

Od stycznia do sierpnia włącznie z Polski wyeksportowano (w ekwiwalencie tusz) 421 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, o 5% więcej niż w analogicznym okresie 2014 r.

Import produktów wieprzowych był nieco (o 0,3%) większy od notowanego rok wcześniej i wyniósł 543 tys. ton. Deficyt polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym ukształtował się na poziomie 122 tys. ton i był o 20 tys. ton mniejszy niż przed rokiem.

W I poł. 2015 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego wyniosła 1 183 tys. ton (946 tys. ton mpc.12) i była o 8,5% większa niż w tym samym okresie 2014 r.

"Biorąc pod uwagę stan i strukturę pogłowia trzody chlewnej z czerwca br. przewiduje się, że w drugiej połowie 2015 r. produkcja żywca wieprzowego może ukształtować się na poziomie około 1 190 tys. ton (930 tys. ton mpc.), zbliżonym do notowanego w drugim półroczu 2014 r. Ocenia się, że w 2016 r. w Polsce może zostać wyprodukowane mniej wieprzowiny niż w 2015 r." - podała ARR.

Ostatni kwartał tego roku powinien przynieść sezonowy spadek cen żywca wieprzowego, choć mniej dynamiczny niż w 2014 r. W efekcie, w grudniu br. przeciętna krajowa cena skupu trzody chlewnej może być już wyższa od niskiej ceny z końca 2014 r. i wynosić 4,20-4,40 zł za kilogram, zaś w I kw. 2016 r. ceny wieprzowiny mogą wykazywać tendencję do wzrostu do 4,40-4,60 zł/kg,

Zespół ekspertów ARR przewiduje że średnie krajowe ceny skupu żywca wieprzowego w grudniu 2015 roku sięgną 4,20-4,40 zł za kg, zaś na koniec marca 2016 r. wzrosną do 4,30- 4,60 zł za kg.

W okresie styczeń-sierpień 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,6% niższe niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny detaliczne mięsa drobiowego obniżyły się o 5,1%, wołowiny - o 1,2%, ryb - o 0,7%, serów i twarogów - o 4,3%, a jaj - o 2,1%.

"Uwzględniając spadek cen detalicznych wieprzowiny przewiduje się, że krajowe spożycie tego mięsa w 2015 r. może wzrosnąć do około 40 kg na mieszkańca, z 39,1 kg na mieszkańca w 2014 r. oraz 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r." - czytamy też w raporcie.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)