ARR: Wartość eksportu produktów mleczarskich spadła o 13% r/r w I‑V 2016 r.
Warszawa, 25.07.2016 (ISBnews) - Wartość eksportu produktów mleczarskich zmniejszyła się o 13% r/r i wyniosła 614 mln euro w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. Wolumen eksportu artykułów mleczarskich (w wadze produktu) wyniósł 534 tys. ton, o 1% mniej niż rok wcześniej, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
25.07.2016 09:36
"W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. wzrost wolumenu eksportu odnotowano w przypadku: mleka płynnego i śmietany (o 15% w odniesieniu do notowań z porównywalnego okresu 2015 r.), masła i tłuszczów mlecznych (o 12%) oraz serów i twarogów (o 4%). Spadkowa tendencja utrzymywała się w wywozie mleka w proszku (w porównaniu z analogicznym okresem 2015 r. - spadek o 30%), jogurtów i napojów fermentowanych (o 14%), serwatki (o 11%) oraz lodów (o 8%). Wywóz kazeiny utrzymał się na poziomie sprzed roku" - czytamy w raporcie.
Wartość importu wzrosła o 4% r/r do 322 mln euro w okresie styczeń-maj 2016 r. Wolumen przywozu produktów mleczarskich do Polski ukształtował się na poziomie 217 tys. ton (w wadze produktu) i był o niecały 1% mniejszy niż w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2015 r
"W okresie styczeń-maj 2016 r. większy niż przed rokiem był import mleka w proszku (o 17%), jogurtów i napojów fermentowanych (o 54%), kazeiny (o 48%), a także serów i twarogów oraz lodów (o 3%)" - podała także Agencja.
(ISBnews)