Trwa ładowanie...
d106832
giełda
26-04-2017 13:53

ARR: Wzrost eksportu wieprzowiny w wolumenach spowolni do ok. 5% w 2017 r.

Warszawa, 26.04.2017 (ISBnews) - Eksport żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wzrośnie w tym roku o ok. 5% r/r po wzroście o 6% r/r w ub.r., prognozują eksperci Agencji Rynku Rolnego (ARR).

d106832
d106832

"W 2016 r. z Polski wywieziono 692 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz, o 6% więcej niż w 2015 r. W 2017 r. w związku z utrzymującym się światowym popytem na wieprzowinę, zwłaszcza ze strony krajów pozaunijnych, przyrost krajowej produkcji będzie prawdopodobnie kierowany na eksport. W efekcie, w ocenie analityków ARR eksport produktów wieprzowych z Polski może być o około 5% większy niż w 2016 r." - czytamy w raporcie.

Według ARR, do Polski w 2016 r. sprowadzono 834 tys. ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 1% mniej niż przed rokiem. Zmniejszył się import mięsa, a wzrósł import żywca. W 2016 r. do kraju przywieziono 6,3 mln sztuk trzody chlewnej, o 13% więcej niż w 2015 r., w tym świń czystorasowych hodowlanych - 740 tys. sztuk, blisko trzykrotnie więcej niż przed rokiem.

"Na 2017 r. przewidywany jest dalszy spadek importu produktów wieprzowych, ale import żywca nadal może utrzymywać się na wysokim poziomie" - podano także.

Według prognoz ARR, ceny żywca wieprzowego w czerwcu br. będą wyższe o 2-6% r/r, a we wrześniu 2017 r. mogą być zbliżone do relatywnie wysokich cen z września ub.r.

d106832

"Przewiduje się, że do września 2017 r. ceny trzody będą wykazywały tendencję wzrostową. Jednak ze względu na prognozowane zwiększenie krajowej produkcji i rosnącą konkurencję ze strony innych eksporterów tego mięsa, wzrost cen żywca wieprzowego w Polsce w okresie letnim nie będzie tak dynamiczny jak w 2016 r." - czytamy dalej w raporcie.

Ceny żywca wieprzowego prognozowane są na poziomie 5-5,2 zł/ kg (bez VAT) w czerwcu br. i 5,1-5,5 zł we wrześniu br. wobec 4,83 zł w lutym br.

"W 2016 r. wzrost cen detalicznych wieprzowiny (o 1,5%), przy jednoczesnym spadku o 2,3% cen mięsa drobiowego oraz niższych cenach przetworów mlecznych, przyczynił się do zmniejszenia bilansowego spożycia wieprzowiny o około 1%, do 41 kg na jednego mieszkańca. Przewiduje się, że w 2017 r. wobec poprawy sytuacji dochodowej ludności, konsumpcja tego mięsa nie ulegnie znaczącemu ograniczeniu, pomimo wyższego poziomu cen wieprzowiny" - czytamy także.

(ISBnews)

d106832
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d106832