Największy błąd przy dawaniu napiwku. To "policzek dla kelnera"

Choć w Polsce napiwki w restauracjach nie są obowiązkowe, to jednak wielu klientów decyduje się je zostawić w podziękowaniu za obsługę. Nie obywa się jednak bez dylematów - ile powinny wynosić i czy dawać je tylko w gotówce? Oto garść zasad, które warto wziąć pod uwagę, zanim zostawimy napiwek.

Tego trzeba unikać zostawiając napiwek
Tego trzeba unikać zostawiając napiwek
Źródło zdjęć: © Getty Images | ©2017 The Good Brigade All Rights Reserved
oprac. KRWL

W polskich restauracjach i kawiarniach, mimo że napiwki nie są wymagane, to jednak klienci zwykle przekazują je razem z rachunkiem. Jest to część savoir-vivre’u i powszechnie akceptowany sposób na wyrażenie uznania dla jakości serwisu i zaangażowania personelu. Pomimo to wielu ludzi nie wie, jaką kwotę napiwku powinni zostawić i w jaki sposób najlepiej go przekazać — wyjaśnia kobieta.wp.pl.

Jaką kwotę zostawić?

Zwyczajowo kwota napiwku to około 10-15 proc. wartości rachunku. W przypadku wyjątkowo dobrego serwisu niektórzy decydują się na większe sumy. W Polsce rzadko spotyka się sytuacje, w których napiwek jest wliczony w rachunek z góry - to zwykle decyzja klienta. Doliczenie napiwku jest praktykowane głównie przy obsłudze większych grup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sensacyjne odkrycie na brzegu rzeki w Małopolsce. Wędkarz trafił na kość mamuta

W innych krajach, takich jak Włochy, Francja czy Portugalia, zasady mogą się różnić, a w Stanach Zjednoczonych przyjęte jest zostawianie około 20% wartości rachunku.

Największy błąd jaki można zrobić

Kluczowe jest unikanie zostawiania drobnych monet jako napiwku, ponieważ może to być odebrane jako brak szacunku. Blog krytykakulinarna.com zwraca uwagę, że nie powinniśmy zostawiać drobnych monet o łącznej wartości 48 gr, co dla kelnera jest jak policzek. Lepiej jest nie zostawiać żadnego napiwku, niż tak niską kwotę — czytamy na kobieta.wp.pl.

Najlepszy sposób na danie napiwku

Nierzadko napiwek to reszta po zapłaceniu rachunku – na przykład płacąc 80 zł zamiast dokładnie 72 zł, wskazujemy kelnerowi, że reszta stanowi napiwek. Najlepiej jest dawać napiwki w gotówce, aby upewnić się, że trafią bezpośrednio do osoby nas obsługującej. Jeśli opłacamy usługę kartą, możemy zasugerować doliczenie napiwku, ale restauracja zajmuje się rozdzieleniem tej kwoty pomiędzy pracowników i uregulowaniem podatków, co może oznaczać mniejszą kwotę dla kelnera. Dlatego warto posiadać przy sobie gotówkę, nawet jeżeli planujemy płacić kartą.

Źródło artykułu:WP Kobieta
wiadomościgospodarkapraca

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (640)