Brie i camembert zakazany. Chiny wstrzymują import francuskich serów
Władze Chin wprowadziły zakaz importu wszystkich tzw. miękkich serów. Sprzedawać można tylko te produkowane w kraju. Tym sposobem na chińskie stoły nie trafią już francuskie brie, camemberty i roqueforty.
- Europejski przemysł serowy jest szczególnie zaniepokojony tym zakazem - powiedział William Fingleton, rzecznik Delegatury Unii Europejskiej w Chinach cytowany przez CNN Money.
Jak donosi CNN, problemem dla chińskich służb sanitarnych okazały bakterie znajdujące się w pleśniowej skorupce brie i camemberta, jak również te używane do produkcji sera niebieskiego.
- Chiny w ten sposób wprowadzają zakaz sprowadzania słynnych, tradycyjnych europejskich serów, które były bezpiecznie importowane i konsumowane w Chinach przez dziesięciolecia – zaznaczył Fingleton.
Unijny przedstawiciel nie rozumie powodu wprowadznia zakazu, zwłaszcza, że ta sama chińska inspekcja uważa ten sam ser za bezpieczny, jeśli tylko produkowany jest w Chinach. - Obawiamy się, że potencjalnie wiele innych rodzajów serów może mieć w przyszłości w ten sam problem – podkreślił Fingleton.
Jak podaje CNN Money, Chiny nie pierwszy raz nakładają kontrowersyjne ograniczenia na produkty z Zachodu. Różnie bywa to motywowane.
Fakty na temat sera, ktróe trzeba znać:
W 2014 zakazem objęty został brytyjski ser, gdyż inspekcja uznała brytyjskie normy higienie za niewystarczające - o czym pisało BBC.Podobnie spawa miała się z włoską mozzarellą, po tym jak we Włoszech wykryto przypadki skażenia sera rakotwórczą dioksyną – o czym pisał m.in. Reuters. Obecnie żaden zakaz improtu nie obejmuje włoskiego przysmaku.