Ceny żywności w XII wzrosły mdm o 0,5‑0,8 proc. mdm - IERIGŻ
11.01. Warszawa (PAP) - Ceny żywności w grudniu wzrosły mdm o 0,5-0,8 proc. mdm i 3,5-4 proc. rdr - przewidują eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki...
11.01.2010 | aktual.: 11.01.2010 14:45
11.01. Warszawa (PAP) - Ceny żywności w grudniu wzrosły mdm o 0,5-0,8 proc. mdm i 3,5-4 proc. rdr - przewidują eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"Przewiduje się, że w grudniu 2009 r., w porównaniu z listopadem 2009 r., ceny żywności mogą się zwiększyć o 0,5-0,8 proc. Oznacza to, że w końcu roku mogą być one o ok. 3,5-4,0 proc. wyższe niż w grudniu 2008 r., wobec wzrostu o 3,2 proc. odpowiednio rok wcześniej" - napisano w styczniowym raporcie.
"Istotnym czynnikiem stymulującym wzrost cen żywności będzie wzrost pozasurowcowych kosztów przetwórstwa i obrotu, związany głównie ze wzrostem cen paliw oraz utrzymujący się względnie wysoki poziom eksportu i popytu krajowego, co potwierdzają m.in. dane GUS o sprzedaży detalicznej żywności" - dodano.
Eksperci IERIGZ napisali, że w grudniu należy się liczyć z dalszym wzrostem cen artykułów mleczarskich i masła oraz jaj, margaryn, owoców, i warzyw.
" Pod wpływem rosnących kosztów transportu, mogą zwiększyć się nieco ceny pieczywa" - napisano. (PAP)
map/ gor/