W kategorii "Piwa w stylu Bock/Koźlak o ekstrakcie powyżej 16° Plato" pierwsze miejsce zajęła Perła Koźlak z Perła Browary Lubelskie. Jest to piwo warzone metodą dolnej fermentacji łączące słodową słodycz z chmielową goryczką. Do jego produkcji używa się czterech rodzajów słodów: pilzneńskiego, monachijskiego, barwiącego oraz karmelowego.
Najlepszym piwem ciemnym o ekstrakcie do 18° Plato okazało się Książęce Ciemne Łagodne z Kompani Piwowarskiej. Piwo z wyczuwalną nutą czekolady i kawy powstało na bazie czterech odmian słodu jęczmiennego.
Wśród porterów najwięcej głosów oddano na Porter Warmiński z olsztyńskiego Browaru Kormoran. To bodaj najbardziej utytułowane piwo w tej kategorii, które zdobywało wiele nagród na konkursach w Polsce i za granicą (dwa razy uznany za najlepsze piwo na Gwiazdkowej Degustacji Porterów w Moskwie, zdobywca brązowego medalu na najbardziej prestiżowym konkursie piw na Starym Kontynencie European Beer Star)