W kategorii "Piwa w stylu Belgian Ale o podwyższonym ekstrakcie powyżej 14° Plato" zwyciężył Miłosław Blonde Ale (Browar Fortuna). Piwo wyprodukowano na bazie belgijskich drożdży górnej fermentacji i słodu pilzneńskiego z dodatkiem chmielów Styrian Golding, Fantasia i Magnum/Herkules. Piwo to łączy w sobie miodowo-kwiatowe nuty z chmielową goryczką.
Wśród piwa białych w stylu belgijskim Witbier najwięcej głosów zdobyło Wawa Wita z Browaru Maryensztadt. Witbier to tradycyjne belgijskie piwo pszeniczne zwane również biere balnche. Ze względu na dodatek niesłodowanej pszenicy może być bardzo mętne. Do warzenia piwa Wawa Wita użyto skórek cytrusów oraz kolendrę, które nadają mu orzeźwiający owocowy aromat.
Z piw pszenicznych jasnych w niemieckim stylu Hefeweizen Hell najlepsze okazało się Zamojskie Pszeniczne z Browaru Zamość. Piwo ujmuje rozbudowanym bukietem, w którym wyczuwalne są banany, goździki i cynamon.