Cukier zdrożeje, nie wiadomo tylko o ile
Na świecie zaczyna brakować cukru, jego ceny już rosną. Według różnych analityków cukier będzie jeszcze droższy, nawet o 80 proc. w stosunku do obecnych cen.
17.08.2009 11:47
Na skutek światowego niedoboru cukru jego cena może wzrosnąć o 80 proc., do 40 centów za funt, twierdzi Michael Coleman, zarządzający 1,4 mld USD w singapurskim funduszu hedgingowym inwestującym w energię i rolnictwo.
_ W światowej podaży surowca jest wielka dziura _ - powiedział w wywiadzie dla telewizji Bloomberg Coleman. Nie ma też żadnego oczywistego rozwiązania na następne 6, do 9 miesięcy.
Cena cukru wzrosła już o 88 proc. w ostatnim roku. Największy konsument i importer cukru, Indie, borykały się z największymi od 83 lat suszami. Natomiast Brazylia, największy światowy producent, musiała uporać się z opadami, które bardzo utrudniają zbieranie plonów. Według Międzynarodowej Organizacji Cukru, światowy popyt do września 2010 r. przekroczy o 5 mln ton podaż cukru. A to oznacza wzrost jego cen.
_ Cukier na pewno dużo jeszcze podrożeje w obecnej sytuacji _ - powiedział szef Roger Holding 6 sierpnia w Singapurze. Warto zauważyć, że cena cukru jest jeszcze 70 proc. poniżej swojego rekordu, który padł w 1974 r.
Handel-Net.pl