Drób bez antybiotyków. Polskie laboratorium hoduje kurczaka przyszłości

W Kwasówce pod Białą Podlaską (woj. lubelskie) powstał Instytut Wipasz, czyli nowoczesne centrum hodowli drobiu bez antybiotyków. Dzięki zaawansowanej technologii i dbałości o dobrostan zwierząt, instytut wyznacza nowe standardy w produkcji drobiarskiej.

Hodowla bez antybiotykówHodowla bez antybiotyków
Źródło zdjęć: © Getty Images | MCKLIN
Paulina Master

Instytut Wipasz, założony w 2021 r., jest jednym z najnowocześniejszych ośrodków hodowli brojlerów w Europie. Jak podaje portal famer.pl, dzięki połączeniu nauki i technologii, instytut prowadzi badania nad genetyką, paszami i bioasekuracją, co ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?

Rewolucja w drobiarstwie

W czasach, gdy polską branżę drobiarską regularnie dotykają ogniska grypy ptaków, w Instytucie udaje się skutecznie chronić stada. Część hodowlana obejmuje 768 mkw., a w jej skład wchodzi 64 kojców, z których każdy ma powierzchnię 12 mkw. W każdym kojcu znajduje się 200 piskląt.

W Instytucie szczególną uwagę zwraca się na mikroklimat i komfort zwierząt. Nowoczesne sterowniki kontrolują wilgotność i temperaturę, co zapewnia optymalne warunki hodowli. Dodatkowo, specjalna ściółka odwzorowuje naturalne środowisko, co wpływa na dobrostan brojlerów.

– Jesteśmy jedyną integracją w Polsce, która uniknęła na swoich fermach pomoru drobiu. To też pokazuje, że specyficzny kalendarz szczepień, przyjęta profilaktyka, suplementacja, a także przede wszystkim dobrostan i bioasekuracja są elementem, który pokazuje, że można sobie z tymi trudnymi jednostkami chorobowymi radzić – zaznaczył w rozmowie z portalem lek wet. Karol Grzęda, dyrektor Instytutu Żywienia i Hodowli Polskiego Kurczaka.

Bez antybiotyków i chorób drobiu

Hodowla prowadzona jest bez antybiotyków, co jest możliwe dzięki naturalnej suplementacji i dbałości o mikrobiom jelitowy. – Wierzymy, że taki model hodowli zapewnia przede wszystkim bezpieczeństwo żywności, bezpieczeństwo konsumenta – mówił ekspert.

Dodał, że to ludzie stworzyli superbakterie, które będą dużym zagrożeniem dla bezpieczeństwa życia i zdrowia. Instytut pokazuje, że w warunkach pełnoskalowych da się hodować bez stosowania antybiotyków.

Źródło artykułu: WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Wysłała ptaka pocztą. Nie przeżył. Prokuratura chce kary dla 49-latki
Wysłała ptaka pocztą. Nie przeżył. Prokuratura chce kary dla 49-latki
Wcześniejsza emerytura dla tej grupy? "Pominięto nas"
Wcześniejsza emerytura dla tej grupy? "Pominięto nas"
Żabka przebiła Biedronkę i Lidla. Oto nowa propozycja dla klientów oddających butelki
Żabka przebiła Biedronkę i Lidla. Oto nowa propozycja dla klientów oddających butelki
Bank w Danii radzi, by wypłacać gotówkę. Podali kwotę
Bank w Danii radzi, by wypłacać gotówkę. Podali kwotę
Mały handel wymiera? Z ulic zniknęło tysiące sklepów
Mały handel wymiera? Z ulic zniknęło tysiące sklepów
Z drukowaną kartą pokładową do Ryanaira nie wejdziesz. Co na to UOKiK?
Z drukowaną kartą pokładową do Ryanaira nie wejdziesz. Co na to UOKiK?
"Słyszymy w lesie strzały". Tak gmina chce zakazać łowów
"Słyszymy w lesie strzały". Tak gmina chce zakazać łowów
Jak zwiększyć szansę na wygraną w Lotto? Matematyk podpowiada
Jak zwiększyć szansę na wygraną w Lotto? Matematyk podpowiada
Rzeczywistość po 1 listopada. Śmieci wysypują się z kontenerów
Rzeczywistość po 1 listopada. Śmieci wysypują się z kontenerów
Boją się rachunków. Ciepło dostarcza im spółka o. Rydzyka
Boją się rachunków. Ciepło dostarcza im spółka o. Rydzyka
Fala żywności z Ukrainy płynie do Polski. Wśród nich te produkty
Fala żywności z Ukrainy płynie do Polski. Wśród nich te produkty
Coraz większy problem w polskich firmach. Dotyczy głównie małych miast
Coraz większy problem w polskich firmach. Dotyczy głównie małych miast